Η Γαλλία δεν επιθυμεί να οριστεί ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup -της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

«Δεν θα ήθελα, και αυτό θα πω αύριο, να ληφθεί απόφαση για την προεδρία του Eurogroup πριν από τις προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου, είπε ο Μπαρουέν σε συνέντευξη προς τον ραδιοφωνικό σταθμό και το τηλεοπτικό κανάλι BFM Business.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.

Ερωτώμενος για την υποψηφιότητα του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία προωθεί το Βερολίνο, ο Μπαρουέν τον χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο πολιτικό άνδρα» και «υπουργό υψηλής ποιότητας».

Απέφυγε όμως να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του, λέγοντας ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις για πολλές θέσεις».

Μεταξύ αυτών είναι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), για την οποία η Γαλλία προτείνει τον Φιλίπ ντε Φοντέν Βιβ Κουρτάζ, μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).