Το βήμα της Βουλής επέλεξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, με την ιδιότητα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με μια ομιλία η οποία έδινε έμφαση στις επικείμενες εκλογές και στην ανάγκη οι Έλληνες πολίτες να επιλέξουν υπεύθυνη, ρεαλιστική, ασφαλή στρατηγική για τη χώρα, ώστε να οδηγηθεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και να αποκαταστήσει, όπως είπε, την εθνική της κυριαρχία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον κόσμο και κάλεσε «να συνέλθουν όσοι διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους» και να αντιληφθούν «την πραγματική κατάσταση της χώρας».

«Η Ευρώπη είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος, καμία άλλη στρατηγική προσέγγιση για να αυξήσουμε τον χαμηλό μισθό, να μειώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη στη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.