Ακόμη ένα κάλεσμα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων απεύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους ομολογιούχους να μη χρονοτριβούν, αλλά να πάρουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων, από την οποία εξαρτάται το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επειδή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ευνοϊκούς όρους, που προήλθαν από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει νόμους, που θα επιβάλουν ζημιές στους ομολογιούχους, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να υπογράψουν.

«Όποιος νομίζει ότι θα μείνει εκτός και θα πληρωθεί στο ακέραιο, κάνει λάθος. Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τις ρήτρες συλλογικής δράσης, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι πάνω από 90%. «Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε την καθολική συμμετοχή», είπε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται ότι θα υπάρξει δεύτερη προσφορά, που θα περιλαμβάνει τα “γλυκαντικά”».

Όπως αναφέρει το Reuters, «η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή στο 90%. Αν αυτή πέσει κάτω από το 90%, αλλά πάνω από το 75%, θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για το πώς θα καλύψει το κενό, με ή χωρίς ρήτρες συλλογικής δράσης. Κάτω από αυτό το ποσοστό, η συμφωνία ακυρώνεται, βυθίζοντας δυνητικά την Ευρωζώνη ξανά στην κρίση».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δεσμεύσεις για τις υποχρεώσεις της, ώστε να πάρει το δάνειο των 130 δισ. ευρώ, το οποίο απαιτεί σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.

Είπε ακόμα ότι οι σύντομες εκλογές αυτή την άνοιξη δεν αποσυντονίζουν αυτές τις προσπάθειες, καθώς τα βασικά κόμματα, που στηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία, έχουν προσφέρει γραπτές δεσμεύσεις και θα τις τιμήσουν.

«Οι υπογραφές είναι υπογραφές. Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις», τόνισε. «Οι εκλογές δεν είναι το πρόβλημα. Οι πολίτες θα επιλέξουν πώς θα κυβερνηθούν, αλλά η χώρα θα κυβερνηθεί με σεβασμό στις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της», συνέχισε.

Αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει πότε θα δηλώσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά – όπως αναφέρει το Reuters – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο πιο δημοφιλής στο κόμμα του και ο δεύτερος δημοφιλέστερος για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, μετά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η βουτιά της ελληνικής οικονομίας, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, θα συνεχιστεί για πέμτπη χρονιά φέτος και το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2013.