Την ικανοποίησή του για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Κατά την τελική συνέντευξη τύπου, ο Ρομπέι δήλωσε ότι με το Σύμφωνο θα υπάρξει σταθερότητα και μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και τόνισε ότι θα προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία, μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, η οποία θα διασφαλιστεί με την εφαρμογή του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Στόχος είναι η αποφυγή της επανάληψης της κρίσης και επιστροφή της εμπιστοσύνης για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου ο Ρομπέι τόνισε ότι ήταν ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χωρίς δράματα» το οποίο διεξήχθη σε «ομαδικό πνεύμα» και σε κάθε περίπτωση ήταν ένα «θετικό και εύκολο Συμβούλιο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε από την πλευρά ότι με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο διασφαλίζεται ότι δεν θα επιστρέψουμε στις κακές ημέρες του παρελθόντος της δημοσιονομικής ανευθυνότητας.