Το οικονομικό πρόγραμμα του νέου μνημονίου είναι πλήρες και αξιόπιστο για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αυτό «διασφαλίζει τη θέση μας στο ευρώ και αποτρέπει μια καταστροφική χρεοκοπία».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο πακέτο μέτρων σκληρό, καθώς «συνεπάγεται θυσίες για όλα τα στρώματα της κοινωνίας σε συνέχεια θυσιών, που έχουν ήδη γίνει». Μάλιστα, τόνισε ότι κάνουν λάθος όσοι λένε πως το πρόγραμμα θα αποτύχει.

Έθεσε για ακόμη μια φορά το γνωστό δίλημμα, αναφέροντας ότι «ή θα πάρουμε το νέο δάνειο ή θα χρεοκοπήσουμε από μοιραία πλάνη και λιγοψυχία». Μάλιστα, στη συνέχεια παρέθεσε επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία χρεοκοπία της χώρας θα οδηγούσε σε ελλείψεις βασικών προϊόντων και σε αύξηση της ανεργίας, και τελικά σε έξοδο από το ευρώ. «Αυτό δεν αποτελεί εκβιασμό, αλλά υποχρέωση ευθύνης όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία».

Ο κύριος Παπαδήμος αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα των υποστηρικτών του «Όχι»: «Άκουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε όιτ «με τη δική σας ψήφο θα κριθεί αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν δεν κρατήσουμε όρθια τη χώρα».

Χαρακτήρισε την τελευταία διετία ως τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου για τη χώρα μας, προσθέτοντας ότι ζούσαμε σε εικονική πραγματικότητα και δεν προχωρήσαμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χάος, που επικρατεί, στο κέντρο της Αθήνας: «Κάνω έκκληση γα ψυχραιμία. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Τα επεισόδια, που εκτυλίσσονται έξω, αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες σε μια δημοκρατία εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».