«Το ζητούμενο δεν είναι να βγεις στις αγορές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανοησία που μπορεί να ακούσει ένας οικονομολόγος. Αν είσαι χρεοκοπημένος, όπως είναι η Ελλάδα, θα δανειστείς με εξαιρετικά μεγάλα επιτόκια. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να μειωθεί η φορολογία στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι να γίνει αυτό θα έπρεπε να κάνουμε αυτό που έκανε ο Ντε Γκόλ. Την πράξη της κενής καρέκλας. Δεν θα έπρεπε να πηγαίναμε σε Eurogroup και euroworking group» ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αυτοψία», του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κόστιζε στους ευρωπαίους 1 τρις. Ευρώ! Πρέπει να είναι στόχος μας να μη βγούμε από το ευρώ. Δεν θέλω να βγούμε από το ευρώ. Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Οι συνέπειες μιας εξόδου θα είχαν αντιστραφεί και ήδη θα βρισκόμασταν σε πορεία ανάκαμψης χωρίς να έχουμε όλη αυτή την ασφυξία που βιώνουμε σήμερα. Ήταν υπόθεση δυο ετών» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όταν φοβόμαστε το Grexit σε βαθμό να δεχόμαστε τα πάντα, αυτό θα συμβεί όταν δεν θα το περιμένουμε και η χώρα θα έχει ερημοποιηθεί. Την 5η Ιουλίου ο ελληνικός λαός μας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ αλλά αν είναι να βιώσουμε 20 χρόνια μνημονίων ακόμα τότε να φύγουμε. Αυτό ήθελα κι εγώ».

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «εγώ δεν απείλησα ποτέ με Grexit. Εγώ έλεγα ότι δεν δέχομαι ένα δάνειο με όρους που δεν θα μπορούσα ποτέ να αποπληρώσω. Ποιος επιχειρηματίας θα έκανε κάτι τέτοιο για τη δουλειά του; Ο Σόιμπλε δεν έπαιζε κάποιο παιχνίδι. Ο Σόιμπλε ήθελε να φύγουμε από την ευρω΄ζωνη. Αλλά ξεχνάμε πως η Μέρκελ του έβαλε βέτο» και συμπλήρωσε: «Ο μοναδικός αξιωματούχος που κράτησε την ευρωζώνη ζωντανή, ο Μάριο Ντράγκι, δεν θα δεχόταν να φύγει ποτέ η Ελλάδα από το ευρώ».

Τέλος, σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Από τον Αύγουστο του 2015 έχω να μιλήσω με τον Τσίπρα. Όσο υπήρχε ελπίδα ακόμα μιλούσαμε. Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι, όπως είναι φίλος με τον Παππά. Είχαμε μια φιλική σχέση εντός της πολιτικής, όμως».