Αναμένονται διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, σχετικά με όσα προβλέπει το άρθρο 14, που επί της ουσίας καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση.

Μετά την έντονη αντίδραση της ΝΔ και την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να υπάρξουν εξηγήσεις από τον κ. Σηφουνάκη, ως προς τα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 14 με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων», που αφορά στην δόμηση και τις χρήσεις των εκτός σχεδίου περιοχών, ουσιαστικά απαγορεύεται η κατασκευή κατοικίας, εκτός εάν ανήκει στον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση.

Δηλαδή επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας μόνον στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της εκμεταλλεύεται και το αγροτεμάχιο, μέσα στο οποίο θα ανεγερθεί.

Η διάταξη έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτικών μηχανικών, με τον πρόεδρο τους πανελλήνιου συλλόγου, Νίκο Ζυγούρη να δηλώνει πως: «Με την διάταξη αυτή χιλιάδες περιουσίες σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες με τις κείμενες διατάξεις) αχρηστεύονται και απαξιώνονται».