«Mέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα, επιβάλλεται να υπάρξει μια τριμερής συμφωνία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μπορέσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και, αν είναι δυνατόν, να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» είπε ότι «δεν υπάρχει επιμονή ότι σώνει και καλά θα πρέπει να μειώσουμε τα κατώτερα όρια. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε όλα όσα είπαμε. Και η Τρόικα εκτιμά ότι θα πρέπει να επιλέξουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος».

Ανέφερε ότι το θέμα του μισθολογικού κόστους τίθεται συνεχώς από την Τρόικα και δεν εγείρεται από την κυβέρνηση και πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς να διευρύνουν την ατζέντα τους, γιατί πρέπει από τη μια πλευρά να δουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας και του κόστους εργασίας και από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούν να μην μπουν σ’ αυτή τη συζήτηση θέματα που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Και οι υποχρεώσεις αυτές είναι πολλές και πρέπει να τις εξετάσουμε».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι τυχόν γενικευμένη καθολική μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα επιφέρει βαθύτερη ύφεση.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις τόνισε πως «ο στόχος τον οποίο θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την ενοποίηση (των ταμείων) είναι να μην υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ είπε ότι η συζήτηση γίνεται πάνω στη βάση ότι «γίνεται μια αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να μπορέσουν τα ταμεία αυτά να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να δώσουν συντάξεις. Όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία, κι εμείς είπαμε ότι θα ορίσουμε εκπροσώπους και ότι θα μπορούν να ορίσουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και αυτοί δικούς τους τεχνικούς εκπροσώπους, που θα συμμετέχουν σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Τότε πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις και στο συγκεκριμένο θέμα των επικουρικών συντάξεων».