Στο υπουργικό της Τετάρτης τα μέτρα για τις συντάξεις

Αντικείμενο συζήτησης η μείωση των επικουρικών και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:00
19/12/2011
Στο υπουργικό της Τετάρτης τα μέτρα για τις συντάξεις
2
loading

Το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων, αναμένεται να τεθεί κατά τη μεθαυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Ταμείων χωρίς να υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων.

Θα οριστικοποιηθούν οι περικοπές των συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πάντως θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15% ενώ σε ορισμένα ταμεία, μεταξύ των οποίων κάποιων ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα φθάσουν έως και το 45%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%.

Με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Στο θέμα της εισφοροδιαφυγής θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Τα Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών αλλά και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2012, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση των Ταμείων όπως η επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες ή η καθιέρωση έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar laros

    ΕΛΛΗΝΕΣ συνταξιούχοι αντισταθείτε Να ζήσετε σαν τα ψηλα βουνα . Ετσι καταφέρνετε δύο πράγματα : Θα παίρνετε πολλα πολλά χρόνια σύνταξη, θα χαίρεστε με τα "παθήματα" αυτων που σας κόβουν τις συντάξεις που εχετε πληρώσει.

  2. avatar mak_par

    Γνωρίζουν επακριβώς πόσους μισθωτούς - συνταξιούχους πληρώνουν και πόσα παίρνει ο καθένας. Κατά συνέπεια οι μαύρες τρύπες του προυπολογισμού ύψους αρκετών δις Ευρώ που μας τσαμπουνάνε κάθε 2-3 μήνες προφανώς δεν οφείλονται σε αυτούς. Θα μας πουν επιτέλους που οφείλονται ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει