Ερώτηση Παπακώστα προς Κονιόρδου για τα πνευματικά δικαιώματα

Αφορμή στάθηκε η επιστολή με αντίστοιχο θέμα που έστειλαν στον πρωθυπουργό οκτώ σωματεία συγγραφέων και εκδοτών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:12
11/07/2017
Ερώτηση Παπακώστα προς Κονιόρδου για τα πνευματικά δικαιώματα
1
loading

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή την επιστολή που απέστειλαν οκτώ σωματεία συγγραφέων και εκδοτών προς τον πρωθυπουργό και με την οποία προειδοποιούν πως δύο διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο εισάγεται σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή, καταργούν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Η βουλευτής αναφέρει πως η διάταξη του άρθρου 55 παρ. 3 του σχεδίου νόμου, επιτρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα την αναπαραγωγή αποσπασμάτων έργων και άρθρων εφημερίδων και περιοδικών, χωρίς να απαιτείται η άδεια των δημιουργών και χωρίς αμοιβή, διευρύνοντας αυτή την δυνατότητα και στην επιστημονική έρευνα.

Όπως τονίζει η κ. Παπακώστα, αυτή η πρόβλεψη είναι αντίθετη στην διεθνή πρακτική, η οποία προβλέπει για την χρήση έργων σε εκπαιδευτικά συγγράμματα ή επιστημονικά βιβλία την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους συγγραφείς και στους εκδότες. Επισημαίνει επιπλέον πως σύμφωνα με τους συγγραφείς και τους εκδότες, η ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων.

Επιπλέον, το άρθρο 55 παρ. 4 του σχεδίου νόμου καθορίζει πως η αμοιβή που θα λαμβάνουν οι δημιουργοί από τον δημόσιο δανεισμό των έργων θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί σε ένα μήνα. Η βουλευτής της Β’ Αθηνών τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα των δικαιούχων να διαπραγματεύονται οι ίδιοι την αμοιβή τους.

Αναφέρει επίσης πως η συγκεκριμένη διάταξη εξαιρεί τις σχολικές και τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής. Ρωτά, δε, την υπουργό Πολιτισμού για ποιο λόγο δεν ακολουθείται η διεθνής πρακτική σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτών και γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην ενισχυμένη θωράκιση των πνευματικών δικαιωμάτων, παρά επιχειρείται η αλλοτρίωσή τους και η οικονομική καταστροφή των συγγραφέων και εκδοτών.

Τέλος, η κ. Παπακώστα ζητά να ενημερωθεί γιατί αλλάζει το καθεστώς ορισμού αμοιβής των δικαιούχων και των εκδοτών, των οποίων τα έργα δανείζονται δημόσια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΘΘL

    Σίγουρα θα κάνει τον κονιόρδο η Κονιόρδου....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει