Ευθείες βολές στην ΑΔΑΕ και προσωπικά στον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Παπουτσής αποκάλυψε ότι την τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ έλεγξε αίτημα της ΕΥΠ για άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2009 και επεσήμανε ότι «χρειάζεται ενθάρρυνση για να ασκήσει επιτέλους τις αρμοδιότητες της».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το 24h.gr, ο υπουργός σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ. Λαμπρινόπουλου, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για κρούσματα υποκλοπών μέσω ΚΑΦΑΟ, έκανε λόγο για γενικές και αόριστες καταγγελίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «δεν γνωρίζει ο κύριος Λαμπρινόπουλος, ως όφειλε, ότι τα τελευταία χρόνια οι επισυνδέσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μέσω ΚΑΦΑΟ; Ήρθε ανευθύνως, δημιούργησε θέμα, παρέσυρε τον πολιτικό κόσμο και εμφανίζεται ως αξιόπιστος. Λυπάμαι για αυτή την κατάσταση».

Μάλιστα, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι μετά τις καταγγελίες του, ο κύριος Λαμπρινόπουλος προσεκλήθη από την ΕΥΠ προκειμένου να ελεγχθούν οι αναφορές του αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό, η αντίδραση από πλευράς του Προέδρου της Αρχής, ήταν η «απόλυτη σιωπή».

«Ο ρόλος της ΑΔΑΕ δεν είναι διακοσμητικός» υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αύξηση στα κονδύλια της ΕΥΠ για απόρρητες δαπάνες». Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή θεσμικού πλαισίου των έλεγχων της ΕΥΠ προκειμένου, όπως είπε, να λειτουργεί με διαφάνεια και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.