«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα υποστήριξε ότι επιβάλλεται να τηρηθεί η νομοθεσία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο», αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος για την ίδια απόφαση.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι σημειώνει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις θαρραλέες και δικαιοκρατικές αποφάσεις του για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων, δεν «υποχώρησε» σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό και τους ελληνικούς νόμους.

Έστειλε έτσι μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραμένει το θεσμικό αντίβαρο της νομιμότητας, κρατώντας ψηλά το αίσθημα ασφάλειας δικαίου των πολιτών της και όσων ζητάνε την προστασία της».

Για την Ένωση Κεντρώων, «η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ανεξαρτησία της. Είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το περί δικαίου αίσθημα και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, που δεν θα ανεχόταν άνθρωποι να δίνονται βορά σε βασανιστήρια και φυσική εξόντωση από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν».

Η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζει πως «η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση της για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα».