To ζήτημα της κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έθιξαν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για ενίσχυσή τους μέσα από το ΕΣΠΑ με 100 εκατομμύρια ευρώ, κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικά οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν:

«Οι επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος βιώνουν, εδώ και καιρό, ιδιαίτερα έντονα την κρίση. Κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής. Το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει, μήνες τώρα, δεσμευθεί ότι θα τις ενισχύσει μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Βασικό ζητούμενο είναι το όποιο σχέδιο να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και στη τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θέλουν να καταστήσουν την όποια ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ πράγματι λειτουργική και χρήσιμη. Είναι έτοιμες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που ήδη διαθέτουν, να αναπτύξουν προϊόντα τα οποία θα αποτελέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τις ίδιες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και θα εξασφαλίσουν οφέλη για την τοπική κοινωνία. Προϊόντα καινοτόμα, που προωθούν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την έξυπνη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Παραδείγματα τέτοιων δράσεων είναι η ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομων οικολογικών μονάδων αφαλάτωσης, κατά τα πρότυπα της πλωτής μονάδας που ήδη έχει εγκατασταθεί στην περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, η κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών για την παραγωγή ενέργειας, η κατασκευή πλοίων διαχείρισης απορριμμάτων νησιών. Αναμένουν όμως ακόμα την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.

Αναμένουν την υλοποίηση προγραμμάτων που θα απαντούν πράγματι στις ανάγκες τους. Να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού. ‘Ώστε να μην μεταβληθούν τα προγράμματα σε “ασκήσεις επί χάρτου”. Να πιάσουν τόπο οι ενισχύσεις. Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό, ζητώντας να εξεταστούν οι προτάσεις των επιχειρήσεων και να δοθεί ουσιαστική λύση σε προβλήματά τους».