Επίθεση κατά των κυβερνητικών στελεχών που έχουν θέσει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας κατά την ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τους Ευ. Βενιζέλο και Αν. Λοβέρδο ότι αποφάσισαν να αποδράσουν και ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν τα κατάφεραν ούτε στο θέατρο, που προσπαθούν να στήσουν», καθώς, σύμφωνα με το Γιάννη Μιχελάκη, το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα το πότε απαιτούνται 180 ψήφοι.

«Ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, αλλά τη θέλουν για πολιτικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως εδώ και καιρό στη Βουλή, ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας – στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους – στην ΝΔ είναι σαφείς, τονίζοντας πως δεν το συζητούν και δεν το αποδέχονται.

«Άλλο τεχνική βοήθεια κι άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, αποσαφηνίζοντας ότι «αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, οποιουσδήποτε άλλους, είναι αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες και δεν ταιριάζουν ούτε στις αρχές, ούτε στις Συνθήκες , ούτε και στις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τις χθεσινές δηλώσεις του Α. Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου, Ολι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες η κηδεμονία μιας χώρας – μέλους δεν είναι θεσμικά, ούτε νομικά αποδεκτή.

«Πάνω από όλα, τέτοιες αποφάσεις δεν ταιριάζουν στη χώρα μας και δεν γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνες – δεν τις συζητάμε , τις απορρίπτουμε», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Στην ΝΔ επαναλαμβάνουν το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ υποστηρίζουν πως στη Συμφωνία δεν παίζει μόνο το μέγεθος του «κουρέματος», υπενθυμίζουν μάλιστα την άποψη του Προέδρου του κόμματος ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Όσον αφορά τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στις Βρυξέλλες, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και οι Έλληνες τη διαχείριση του ελλείμματος.

Σε αυτή τη λογική, ο Γιάννης Μιχελάκης επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΝΔ για ουσιαστική διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει ένα μίγμα πολιτικής, που θα οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάνει λόγο για διαπραγμάτευση για μια άλλη συνταγή, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην ύφεση, ώστε να βγει η χώρα, μια ώρα αρχίτερα από την κρίση.

«Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια λανθασμένη συνταγή – απέδειξε ότι δεν μπορεί, έπεσε έξω σε όλα», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί την αλλαγή της «συνταγής».