«Καταδικάζουμε τέτοιες απόπειρες, η δημοκρατία δεν αποκαθίσταται με στρατιωτικά πραξικοπήματα έναντι αυταρχικών διακυβερνήσεων αλλά προφανώς δεν μπορεί κανείς να μην παρακολουθεί με ανησυχία αυτή την πολιτική του κ. Ερντογάν στην πορεία οικοδόμησης ενός τέτοιου αυταρχικού, επιθετικού καθεστώτος».

Αυτό τόνισε ο Νίκος Χουντής σε συνέντευξή του στη ΕΡΤ Χανίων καλούμενος να σχολιάσει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία και τη στάση της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας προσέθεσε πως «παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη των πραγμάτων».

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ν. Χουντής τόνισε: «Δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υποκριτές κάνουν καριέρα σε εύκολα θέματα, σε εύκολους στόχους. Όταν είναι όμως κρίσιμα τα πράγματα, οι δηλώσεις και η στάση τους υπαγορεύονται από άλλα πράγματα και συμφέροντα».

«Για παράδειγμα», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, «στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ για το προσφυγικό έκλεισαν τα μάτια οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ στο τι συμβαίνει στη Τουρκία, ώστε να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα – μιλάμε για τη Τουρκία του Ερντογάν, αυτήν που περιγράφει ο κ. Σουλτς. Και αυτό έγινε για να “λυθεί” το πρόβλημα, δηλαδή να προστατευτεί η Κεντρική Ευρώπη από την ροή προσφύγων και μεταναστών».

«Κάποια στιγμή», κατέληξε ο κ. Χουντής, «πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του κόσμου, όπου εμφανίζονται ηγέτες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του ΕΚ, ως υπερασπιστές της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των λαών. Έχουν γίνει της μόδας τέτοιες τοποθετήσεις, αυτοί έκαναν καριέρα με τον Φάρατζ, αλλά, για παράδειγμα, μιλώντας για την Ελλάδα, η στάση τους απέναντι στα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος με την υπογραφή του Μνημονίου, οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν καθόλου από την πλευρά του δίκαιου, του ηθικού και του σεβασμού της Δημοκρατίας».