Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στον χθεσινό ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί.

«Το άνοιγμα θα είναι πλήρες, ολοκληρωμένο, άμεσο και με κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία καρτέλ», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών, Γ. Ραγκούσης, ο οποίος άφησε χθες να εννοηθεί ότι στο νομοσχέδιο ενδέχεται να περιληφθούν ρυθμίσεις και για άλλα επαγγέλματα, ενώ διευκρίνισε ότι θα δίνεται η δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα – πλην των εταιρειών – να κατέχουν άδειες ταξί.

Αντιδράσεις πυροδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστροφή του κ. Ραγκούση, ο οποίος ανέφερε πως δεν μπορεί να δεχθεί προτάσεις βουλευτών που θα αλλοιώνουν την φιλοσοφία του.

«Δεν μπορεί να διεκδικείς τη δημοκρατικότητα του μεταρρυθμιστή», φέρεται να σημείωσε η κ. Τόνια Αντωνίου απευθυνόμενη στον υπουργό, ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο ήπιοι σε μια τόσο βαθιά μεταρρύθμιση και να αποφύγουμε το άνοιγμα να δώσει την ευκαιρία να κυριαρχήσουν οι εταιρείες».

Οι τόνοι ανέβηκαν και νωρίτερα όταν η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μη προχωρά με κλειστές πόρτες στο διάλογο. Ο κ. Ραγκούσης αντέτεινε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει γραπτώς διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί αλλά ο πρόεδρος του Θύμιος Λυμπερόπουλος εκτόξευσε απειλές για τη ζωή του.

Οι περισσότεροι βουλευτές, αν και τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης, πρότειναν μεταξύ άλλων να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των αδειών, να μπουν πληθυσμιακά κριτήρια και να υπάρξει πολλαπλάσιο κόστος για κάθε επόμενη άδεια, ενώ εξέφρασαν προβληματισμό για τον κίνδυνο νέου μετώπου με τους ιδιοκτήτες φορτηγών.