Την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα είναι για τη Σλοβακία πολύτιμος φίλος και σύμμαχος», εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, νωρίς το απόγευμα στην Μπρατισλάβα, όπου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ολοκληρώνει απόψε, διήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναφέροντας πως στις κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια στις διευρυμένες συνομιλίες τους, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διμερών επαφών, τόνισε πως η Σλοβακία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό και στην οικονομία, παραπέμποντας και στο μεγάλο αριθμό Σλοβάκων που επισκέπτονται για τουρισμό την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως παρά τις επιμέρους διαφορές Αθήνας και Μπρατισλάβας, οι συμπτώσεις τους είναι πολύ μεγαλύτερες, έχουν μεταξύ τους ιστορικούς θρησκευτικούς δεσμούς και η τότε Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκε για την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, Ελλάδα και Σλοβακία συμφωνούν στην ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζουν τη σταθερότητα των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη Σλοβακική Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε μέχρι τώρα, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι επιτυχημένη, έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές, πρέπει να συνεχιστεί – και ο ίδιος ελπίζει πως δεν θα υπάρξει παρέκκλιση, και η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του προς τον Σλοβάκο συνάδελφό του, τον οποίο, όπως είπε, προσκάλεσε στη Διεθνή Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια της Μεσογείου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις συνομιλίες τους, που διεξήχθησαν σε πάρα πολύ καλό κλίμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων στην οικονομία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, ενώ συμφώνησαν να συναντώνται μία φορά κάθε χρόνο.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μπρατισλάβα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη χθες, συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα, κατά την οποία τονίστηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων – και ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία αποτιμά ως ευκαιρία για βελτίωση της οικονομίας.

Αντικείμενο συζήτησης κατά τις συνομιλίες του με τον Σλοβάκο πρόεδρο, για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, αποτέλεσαν ακόμη οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης χθες, συνάντηση σε θερμό κλίμα στο Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λούμπος Μπλάχα, ενώ σήμερα είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της σλοβακικής κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.