«Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής – Γ.Λ.Κ., Χρίστος Δήμας, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Όπως σημειώνουν ακόμη, «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου. Ξέχασε όμως να πει ότι, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης, η εσωτερική στάση πληρωμών διευρύνεται και διογκώνεται».

Ειδικότερα, αναφέρουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στα 5,6 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2016, από 4,7 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 και 3,1 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 2,5 δις ευρώ ή κατά 81% από το τέλος του 2014! Αν δε προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 6,7 δις ευρώ!

Μάλιστα, η αποπληρωμή τους, στην καλύτερη περίπτωση, μετατίθεται για το 2017. Αποτέλεσμα; Η συρρίκνωση της ρευστότητας, που έχει προκαλέσει ‘’ασφυξία’’ στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και, σε τελική ανάλυση, η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση».

«Αυτό είναι το success story της ανερμάτιστης αριστερής διακυβέρνησης», καταλήγουν οι βουλευτές.