«Με 20 τρόπους λεηλατούνται οι συντάξεις και η κοινωνική ασφάλιση», από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, δηλώνει ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, προσθέτοντας ότι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις 35-50% των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ των προηγούμενων 5 χρόνων.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν την ψευδή εικόνα ότι με αυτό τον νόμο ευνοούν τους περισσότερους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τους θίγουν, όμως, όλους και θα πρέπει να ξέρουν ότι όσοι προώθησαν και ψήφισαν αυτά τα σφαγιαστικά αντιασφαλιστικά μέτρα θα πληρώσουν και μάλιστα πολύ σύντομα τον πολιτικό λογαριασμό στο λαό, που δεν μπορεί κανείς να τον ξεγελάει ολόκληρο για πάντα», τονίζει ο κ. Στρατούλης και εκτιμά ότι με τα νέα μέτρα θα αφαιρεθούν από τα εισοδήματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2019 8,2 δισ. ευρώ, καθώς –όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων:

-Καταργείται το ΕΚΑΣ, που χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Οριστικοποιείται το σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική-ανταποδοτική.

-Η εθνική σύνταξη, θα χορηγείται μειωμένη στα ΑΜΕΑ με ποσοστά αναπηρίας κάτω από 80%.

-Μειώνονται 20-30% οι κύριες συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου.

– Μειώνονται οι προσωρινές συντάξεις από 80% στο 50% και κατά 15-20% οι νέες επικουρικές συντάξεις

– Μειώνονται 10-30% οι εφάπαξ παροχές, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου

-Καταργούνται οι συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών.

-Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.

-Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης και του ΟΓΑ σ’ ένα «Υπερταμείο», με ισοπέδωση παροχών προς τα κάτω,

-Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το κομμάτι της σύνταξης που αναλογεί στην εθνική σύνταξη.