Έναν αποκαλυπτικό διάλογο είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής.

Απαντώντας σε ερώτηση, σε εκδήλωση στο Λονδίνο, σχετικά με το αν το Grexit έχει πλέον αποσυρθεί και αν η Γερμανία έχει «μαλακώσει» την στάση της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όταν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο τελευταίος ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, του είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα και τον όρο της ανταποδοτικότητας.

«Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα», ανέφερε.

Το καλοκαίρι ελήφθη μια απόφαση – υπενθύμισε ο κ. Σόιμπλε. «Η συμφωνία είναι συμφωνία. Όλοι πρέπει να τηρήσουν την συμφωνία» ανέφερε. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση λόγω του προσφυγικού: «Υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη-μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό – έχει ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και απήθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη, ότι και στην Γερμανία υπάρχει η συζήτηση ότι η Καγκελάριος δεν είναι αρκετά αυστηρή σε ό,τι αφορά την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας της. «Την τελευταία χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στους πραγματικούς μισθούς εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο νομίζετε. Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για την Γερμανία», δήλωσε αστειευόμενος.