Τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ξενάγησε στους χώρους φιλοξενίας του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, στον Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, όπου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες.

Στη δήλωση του ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα «μεγάλο φίλο της Ευρώπης» που «γι’ αυτό είναι και μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια το επίπεδο της αλληλεγγύης που δείχνει ο ελληνικός λαός στις προσφυγικές ροές και «θα βοηθήσει, ώστε το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης να επιδειχθεί και από όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας».

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχέση με τα ζητήματα της δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι όλους πρέπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη. «Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών, τότε ο καθένας είναι μόνος του», προειδοποίησε.

Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στους τρεις νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Κιλκίς, ενώ προετοιμάζονται και άλλοι δύο: ο ένας, επίσης στο Κιλκίς, και ο άλλος στα Γιαννιτσά. Κ.Γ.