Τις επόμενες δέκα μέρες η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω του προσφυγικού, και θα βρεθεί μια «αξιοπρεπής» αλλά «όχι καλή λύση», είπε σε συνέντευξη στην EurActiv στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουλάζας.

Ο υπουργός έδωσε τη συνέντευξη αμέσως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών χθες (25 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες.

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν ότι σχεδόν η πλειοψηφία των χωρών μελών τάχθηκε ενάντια στις μονομερείς ενέργειες με αυστηρότητα. Και χώρες που έκαναν μονομερείς ενέργειες, δηλώσανε ότι το έκαναν εξ’ανάγκης. Γιατί κάποια άλλη χώρα πέραν από αυτές έκανε μια αντίστοιχη ενέργεια.», είπε ο υπουργός.

Για το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ είπε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Υπάρχει μια τεράστια δυσκολία για τη χώρα μας, κάποιες δεκάδες χιλιάδες από πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα μας και έχουμε μια δυσκολία.

Έχουμε μια δυσκολία, δεν έχουμε προλάβει. Θέλαμε κάποιες μέρες ακόμη να δημιουργήσουμε χώρους, που θα μπορούνε να βρίσκονται εκεί αντί να γυρνούν στους δρόμους ή στα πούλμαν με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες για αυτούς και με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στο λαό μας.

Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουμε καταφέρει να διευθετήσουμε την κατάσταση με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Όχι καλό, αλλά αξιοπρεπή» υπογράμμισε.

Για την Αυστρία σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι η Αυστρία έκανε ένα πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό λάθος, το οποίο συνιστά εχθρική ενέργεια στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι η Αυστρία δεν είναι φίλη μας. Η Αυστρία έχει δεχθεί έναν μεγάλο αιρθμό προσφύγων. Είναι σαν εμάς τις χώρες που δέχεται πρόσφυγες, ταλανίζεται και παίρνει ένα ανισομερές βάρος από το προσφυγικό και μέχρι τώρα έχει φερθεί με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια και φιλικά απέναντι στη χώρα μας και στο προσφυγικό.

Η κίνηση η τελευταία είναι μια εχθρική κίνηση. Νομίζω ότι μια εχθρική κίνηση δεν αρκεί για να προδικάσει το μέλλον και για να μας κάνει να ξεχάσουμε το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι η Αυστρία και μετά τα σημερινά θα καταλάβει ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος».