«Το γεγονός ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν σημαίνει ότι θα πληρώσει και ολόκληρο το λογαριασμό της προσφυγικής κρίσης», τόνισε η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κ. Γιαννάκου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», υπενθύμισε ότι στα Συντάγματα των περισσοτέρων χωρών – μελών της ΕΕ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους πρόσφυγες, επέκρινε τις 21 από τις 28 χώρες – μέλη, που, όπως είπε, δεν συμφωνούν στον αριθμό προσφύγων που θα φιλοξενήσουν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Πολωνία, αλλά και σε ορισμένες κεντροευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι «συμπεριφέρονται κατά τρόπο ανιστόρητο».

«Γιατί από τις 28 μόνο οι 7 δέχονται να αναλάβουν αυτό το βάρος;» αναρωτήθηκε η κ. Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα υποεκτίμησαν το προσφυγικό πρόβλημα, ελπίζοντας, λανθασμένα, ότι μετά το καλοκαίρι του 2015 θα μειώνονται οι προσφυγικές ροές.

Είπε, ακόμα, ότι ο έλεγχος των προσφύγων στην Ελλάδα πρέπει να είναι λεπτομερής και με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να ελέγξει τη “λαθρεμπορία ανθρώπων”, από την οποία -όπως επισήμανε- επιβιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη γειτονική χώρα.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη δήλωση τού κ. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ότι η χώρα μας δεν τυγχάνει ευρωπαϊκής συμπεριφοράς διότι, όπως ανέφερε, «δεν συμπεριφέρθηκε ευρωπαϊκά χρεοκοπώντας», ενώ επισήμανε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει την απόλυτη ισχύ και όλες τις αρμοδιότητες.

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «τα πηγαίνει καλά» και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα, χωρίς υπερβολές και χωρίς να ζητάει εκλογές από αύριο το πρωί. «Κάθε τρεις και λίγο θα κάνουμε εκλογές;», αναρωτήθηκε η κ. Γιαννάκου.