Τέλος σε έναν μαραθώνιο σχεδόν τεσσάρων μηνών που στοίχισε στην Νέα Δημοκρατία τόσο με ένδεια αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση όσο και με βαθιά εσωστρέφεια και ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων εντός του κόμματος, δίνεται σήμερα με την οριστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν όσοι – μέλη και φίλοι της ΝΔ – ψήφισαν και στον πρώτο γύρο, ενώ για την ψηφοφορία δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί εκ νέου το ποσό των 3 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο σύντομη καθώς δεν θα χρειάζεται η ταυτοποίηση στοιχείων που γινόταν στον πρώτο γύρο και η οποία είχε οδηγήσει σε μεγάλες ουρές και ώρες αναμονής έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα δρέψουν τους καρπούς ενός τετράμηνου προεκλογικού αγώνα που έγινε στη σκιά των δύο πρώην αρχηγών και πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, έντονες υπόγειες διεργασίες, σκληρά χτυπήματα και βαριές εκφράσεις.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από αμφότερους τους υποψηφίους που διαβεβαιώνουν για την συνοχή της παράταξης, το μεγάλο στοίχημα και για τους δύο είναι η επόμενη μέρα του κόμματος. Η εκλογή νέου προέδρου βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την οικονομία και με το Ασφαλιστικό προ των πυλών – υπό κατάρρευση και με βαθιές και ανοιχτές πληγές από την σκληρή εσωκομματική αντιπαράθεση. Ο νέος πρόεδρος της συντηρητικής παράταξης θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συστεγάσει δύο “πλατφόρμες”, με την καθαρόαιμη Δεξιά να έχει μετρήσει τις δυνάμεις της και να ζητά σκληρή αντιπολίτευση και στροφή του κόμματος προς τα δεξιά του πολιτικού άξονα, την ώρα που παραδοσιακές δυνάμεις της ΝΔ ζητούν επιστροφή στις ιδέες της κοινωνικής καραμανλικής ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο γύρο έχει στο πλευρό του τον Άδωνι Γεωργιάδη και έστω και άτυπα τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος παρά τη δήλωση ουδετερότητας μία ημέρα μετά επέλεξε να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων μαζί με τους άλλους δύο πολιτικούς στη Θεσσαλονίκη, χαρίζοντας στα Μέσα μία φωτογραφία των τριών που χαρακτηρίστηκε ως ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την γαλάζια κούρσα.

Από την άλλη πλευρά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκπροσωπώντας το μετριοπαθές κέντρο και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ρίζες στο καραμανλικο DNA της Νέας Δημοκρατίας, έχει στο πλευρό του την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της μεγάλης μερίδας στελεχών και βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτόν και τηρούν αποστάσεις από τη λαϊκή Δεξιά του σαμαρικού περιβάλλοντος αλλά και από τις πιο φιλελεύθερες απόψεις που εκφράζει ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασαν τη σιγουριά τους ο καθένας για τη νίκη, με διαρκείς επαφές με στελέχη ανά την Ελλάδα και συνεντεύξεις.

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ρεύμα είναι με το μέρος μου, επαναλμβάνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανησυχεί πολύ αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρίνονται στο μεσαίο χώρο».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε εμφατικά ότι «το κόμμα είναι σε κώμα. Αν καταφέρω να κερδίσω θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ. Το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση».

Για τον κύριο Μητσοτάκη «το ζήτημα δεν είναι η ενότητα αλλά η ανανέωση», καθώς θεωρεί ότι θέμα διάσπασης δεν τέθηκε ποτέ.

«Η ΝΔ έχει μια σειρά από στελέχη που ποτέ δεν κατάλαβα τι κάνουν, θα αξιοποιηθούν», προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι: «Δεν έχω την υποχρέωση να συνεργαστώ με όλους».

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται περί «οικογενειοκρατίας» τόνισε: «Είμαι από 15 χρονών στην ΝΔ. Αν ήθελα να είχα πολιτευτεί λόγω του ονόματός μου πριν τα 36 θα το είχα κάνει».

Προανήγγειλε τέλος τη διενέργεια συνεδρίου – ενδεχομένως και έκτακτου – σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα επιλέξει και νέο γραμματέα του κόμματος.

Από πλευράς του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία ότι «και στον δεύτερο γύρο οι φίλοι της ΝΔ θα επιβεβαιώσουν κατά πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ενώ επανέλαβε – αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα – την πάγια θέση του:

«Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι η ΝΔ. Και όλοι μαζί θα πειθαρχήσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων», τονίζοντας περαιτέρω ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα».

Για τον κύριο ΜεΪμαράκη ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις», «να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα, με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες», και «να διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος».

Σημειώνει εξάλλου ο υποψήφιος πρόεδρος, ότι εφόσον την Κυριακή το βράδυ είναι ο νικητής, θα προβεί άμεσα σε αλλαγές σε δύο άξονες. Σε θεσμικό επίπεδο, σημειώνει, «θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να ασκήσουμε άμεσα με δυναμικό και αξιόπιστο τρόπο τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση». Σε κομματικό επίπεδο,«θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας», μέσα από το οποίο η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «πώς θα προχωρήσουμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία».

Τονίζει, επίσης, ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και διαβεβαιώνει πως «είμαστε και τώρα έτοιμοι, όποτε χρειαστεί, να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών και να κυβερνήσουμε».

Τέλος, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περικοπές συντάξεων και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως αποφασίσαμε πρόσφατα στην ΚΟ», διότι εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που δημιουργεί ανάπτυξη», ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, στην οποία είχε αναφερθεί ο ίδιος, σημείωσε πως ο τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας των κομμάτων προσδιορίζεται σε θεσμικό επίπεδο από το Σύνταγμα, ενώ σε κομματικό επίπεδο η ΝΔ απόδειξε το πώς αντιλαμβάνεται τη συνεργασία, το καλοκαίρι, «όταν βάλαμε πλάτη για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας».