«Στόχος και των δύο πλευρών πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του σε επιχειρηματική ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια. Ο κύριος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της οικονομικής και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα.

«Η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των χωρών μας θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, λειτουργώντας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων, αμοιβαίως επωφελών, επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο λαών», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, κατέχει σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση που την καθιστά εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Ελλάδα, διαθέτοντας αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα σ’ ένα πλήθος τομέων, ιδίως τον αγροτοδιατροφικό, την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό, μπορεί να παρέχει μεγάλη ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών στην γείτονα και φίλη χώρα».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η παρουσία εκπροσώπων σημαντικών επιχειρηματικών φορέων από την Βουλγαρία και την χώρα μας είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος αλλά και της αμοιβαίας βούλησης για επέκταση του πεδίου επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. «Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Για την Ελλάδα η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο, πιστεύω δε ότι το ίδιο ισχύει και για την Βουλγαρία» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «στόχος και των δύο πλευρών πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, δεδομένου ότι τόσον οι παραδοσιακοί δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς όσο και η γεωγραφική εγγύτητα διευκολύνουν αυτή την επιδίωξη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια η γειτονική χώρα, δίνοντας έμφαση στο ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Βουλγαρία είναι ελκυστικό λόγω του συγκεκριμένου φορολογικού και γραφειοκρατικού πλαισίου.

Τόνισε, επίσης, ότι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια, σε καίριους τομείς της βουλγαρικής οικονομίας, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, στις μεταφορές και επικοινωνίες, στην μεταποίηση και την αξιοποίηση ακινήτων και υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επενδύσεων είναι κάτι στο οποίον οι επιχειρηματικές κοινότητες και από τις δύο χώρες πρέπει να συμβάλουν μελλοντικώς.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ζητά την στήριξή μας για την ευρωπαϊκή της πορεία και την ίδια στιγμή να είναι αδιάλλακτη στο θέμα της ονομασίας. Ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία όμως με την σειρά της είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κανόνες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και είχε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Πάσης Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας κ. Νεόφυτο.

Σε λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, στην ελληνική πρεσβεία, με ελληνίστριες βουλγάρες καθηγήτριες, που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος και η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψουν το απόγευμα στην Αθήνα.