Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες είχαν διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι διαπίστωσε «βαθιά γνώση του αντικειμένου και, το κυριότερο, μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση απέναντι σ’ ένα ζήτημα, το οποίο δοκιμάζει σήμερα την Ευρώπη, τους θεσμούς της, την ικανότητά μας να το διαχειριστούμε» και τόνισε: «Μεγάλο μέρος ευθύνης δίνεται στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου και υποδοχής, όπου τον τελευταίο καιρό -πρέπει να πω- έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε σε συνεργασία με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας να κυριαρχούν στην Ευρώπη. Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν είναι ελληνικό το ζήτημα. Δεν είναι ιταλικό. Είναι ευρωπαϊκό. Και προτείνονται, και πρέπει να προτείνονται μονάχα ευρωπαϊκές λύσεις».

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το ότι βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση ο κ. Αβραμόπουλος. Τόσο για το ότι είναι Έλληνας όσο και για το ότι έχει γνώση των θεμάτων για να προωθηθούν λύσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει τρεις πτυχές, την διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική διάσταση, για εμάς, στην χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι σε επίπεδο διεθνών οργανισμών θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα με στόχο την ειρήνευση στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων. Σε επίπεδο ευρωπαϊκό «πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα βήματα, και γίνονται, όπως μου εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος στην συνάντηση την οποία είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε για παράδειγμα περισσότερη Σένγκεν και όχι λιγότερη Σένγκεν. Και αυτό είναι κοινός μας στόχος, για τον οποίο συζητήσαμε στην συνάντησή μας. Και σε επίπεδο εθνικό είναι ένα ζήτημα κρίσιμο. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της να αντιμετωπίσει όλο αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει λάβει και βεβαίως χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εθνικά σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την χώρα μας», επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στο debate με θέμα την «μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο άνοιξε ο Τζιάννι Πιτέλα, πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν ο Μάριο Μόντι, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ιβαΐλο Κάλφιν, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτόνομος ώστε να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.