Με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις διαφορετικές εκτιμήσεις τους ως προς την πρόοδο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, που διερευνά την εξέλιξη των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια από το 2002 μέχρι το 2009, η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των ελεγκτών του ΣΔΟΕ και του γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Γεωργιόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ επέμειναν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συμβάσεων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων έμεινε ανεκτέλεστο και δεν προχώρησε, ενώ αντίθετη άποψη εκφράστηκε από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκανε λόγο για ικανοποιητική πρόοδο σε ότι αφορά την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Παράλληλα κατέθεσε σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε, φαίνεται ότι από τα πρώτα 10 αντισταθμιστικά ωφελήματα που αντιστοιχούν σε 250 εκατ. ευρώ έχει εκτελεστεί το 55%, ενώ από τα επόμενα 14 αντισταθμιστικά έχει εκτελεστεί το 78%.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, με βάση αυτά τα ποσοστά φαίνεται να υπάρχει ανεκτέλεστο έργο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, περίπου.

Πάντως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν σε μερικές μέρες μία συνάντηση μεταξύ τους προκειμένου να εξετάσουν μαζί, τα στοιχεία που έχουν.

Επίσης σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών συνέχισε για δεύτερη μέρα τη κατάθεσή του, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, από τον Απρίλιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010, Βαγγέλης Βασιλάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βασιλάκος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το πρώτο μέρος της κατάθεσής του, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για απαράδεκτες συμβατικές προβλέψεις, υπερτιμολογήσεις και κακή εκτέλεση των συμβάσεων και τη ΝΔ ότι κατέβαλλε πληρωμές στις προμηθεύτριες εταιρίες, παρότι δεν υλοποιούσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.