Την πεπατημένη των ευρωεκλογών του 2009 θα ακολουθήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real news, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης, με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Εκλογών, ζήτησε να ενημερωθεί επίσημα για το κόστος που είχε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 στοίχισαν στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 7 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό, το οποίο σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, φαντάζει απαγορευτικό. Στο υπουργείο Εσωτερικών ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το κονδύλι.

Τα χρήματα που θα δαπανηθούν αφορούν:

-Τα δύο ψηφοδέλτια – στο ένα εκ των οποίων θα αναγράφεται το ερωτηματολόγιο, το άλλο θα είναι λευκό- και τους φακέλους στους οποίους θα τοποθετηθούν.
-Την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων.

Επίσης, όσον αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του δημοψηφίσματος, αναμένεται να «αγοραστεί» και τηλεοπτικός χρόνος από τα πολιτικά κόμματα για την προβολή των θέσεών τους.

Μια από τις προτάσεις που σκέφτονται αρκετά σοβαρά να υλοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος, είναι να κοπεί το εκλογικό επίδομα για τους δημόσιους υπάλληλους που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκείνο που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου είναι οι αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια απόφαση. Γι΄ αυτό το λόγο, σκέφτονται να μειώσουν το επίμαχο επίδομα, αντί να περικοπεί πλήρως.