Στην επερχόμενη αξιολόγηση των δανειστών αναφέρθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κάνοντας λόγο για πρόσθετο κενό το οποίο υπολόγισε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM, ο κ. Καραγκούνης απάντησε, μεταξύ άλλων, και στο ερώτημα αν θα καταφέρουμε να περάσουμε τον πρώτο σκόπελο της αξιολόγησης. «Νομίζω ότι πάνε πολύ άσχημα τα πράγματα και πάνε άσχημα διότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε. Να αναφέρω ότι ήδη υπάρχει ένα πρόσθετο κενό 1,5 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι θα πάρουν καινούργια μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι έχουμε τα επίχειρα αυτής της πολιτικής. Τώρα εξειδικεύεται η πολιτική που άσκησαν 7-8 μήνες, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι και με την υπευθυνότητα που οφείλουμε να καταθέσουμε την άποψή μας για το τι συμβαίνει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί έχει αυτή τη στιγμή ξεζουμιστεί πραγματικά όχι μόνο η μεσαία τάξη, αλλά όλες οι τάξεις πια. Θα έχουμε καινούργιες περικοπές μισθών και συντάξεων σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση κι εγώ αναρωτιέμαι πως με τέτοια υπερφορολόγηση μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία».

Στο ερώτημα αν η ΝΔ θα ψηφίσει τα μέτρα, ο κ. Καραγκούνης απάντησε: «Επειδή υπάρχει το ερώτημα “γιατί ψηφίσατε το μνημόνιο, αλλά δεν θέλετε να ψηφίσετε τα μέτρα”, εμείς ψηφίσαμε, το είχαμε πει, την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολύ καλώς πράξαμε γιατί δεν μπορούσαμε εμείς να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Είχαμε πει όμως και νωρίτερα ελάτε κύριοι της κυβέρνησης, έλα κύριε Τσίπρα, να συνεννοηθούμε για τη συνταγή, τα μέτρα, μην τα πάρεις πάνω σου, ως ιδιοκτησία. Ελάτε να συνεννοηθούμε, να τρέξουμε περισσότερο μεταρρυθμίσεις, να βρούμε μία κοινή συνταγή».

«Δεν το θέλησαν τότε και μάλιστα οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές. Τα μέτρα λοιπόν είναι ιδιοκτησία τους. Αυτοί θεώρησαν ότι πρέπει αυτό το μνημόνιο να είναι κατά 90% φορολογία και φοροεισπρακτικό και κατά 10% μεταρρυθμίσεις. Λοιπόν, αυτή η συνταγή σας λέω δεν βγαίνει, εμείς δεν συναινούμε σε αυτή τη συνταγή γιατί θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και σε καινούργια μέτρα. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε χρέος να αλλάξουμε αυτή τη συνταγή κι αυτό είναι το στοίχημα για μας από δω και πέρα», κατέληξε.