Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βραζιλίας, ειδικότερα των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Χίλαρι Κλίντον και Αντόνιο Πατριότα, αντίστοιχα.

Η σημερινή συνάντηση έχει ως βασικό στόχο την εξασφάλιση δεσμεύσεων από κυβερνήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, για να προωθηθούν η διαφάνεια, η ενδυνάμωση των πολιτών, η καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ενίσχυση της διακυβέρνησης.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας μέσα στους τελευταίους είκοσι μήνες για την αναμόρφωση του κράτους, την προώθηση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανοικτής διακυβέρνησης.

Η χώρα μας εκπροσωπείται με δυο Υπουργεία και με προσκεκλημένους τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη και τον κ. Ραγκούση, με την ιδιότητα που είχε ως υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι διοργανωτές επιθυμούσαν να λάβει μέρος για να συζητήσουν την ανταλλαγή εμπειριών, με βάση τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο 20μηνο στους συγκεκριμένους τομείς.

Η μεθεπόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το Ρίο της Βραζιλίας το Μάρτη του 2012, ενώ η ιδρυτική θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.