Στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών και σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, σημείωσε ότι «η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήδη προχωρά σε αναδιάταξη των δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην επέκταση των δυνατοτήτων τα νέα αυτά παιδιά που υπηρετούν για λίγο χρονικό διάστημα τη θητεία τους να μπορούν να αποδίδουν περισσότερο στην πατρίδα, να χρησιμοποιήσουν όλες τις ικανότητές τους, και παράλληλα να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα».

Ο υπουργός εξήρε την σημαντική κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική, όπως επίσης και την πολιτική να ελαφρύνουμε και να βοηθήσουμε τη διεύρυνση των μονίμων στελεχών με τη δημιουργία σπιτιών για τα στελέχη, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν υποστεί μια τεράστια μείωση στον μισθό και στη σύνταξή τους, και οι ενεργοί και οι απόστρατοι».

Επισήμανε ότι «η περιουσία του ταμείου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πωλείται, αλλά την εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επενδύσεις μαζί με Έλληνες ομογενείς, που θα βοηθήσουν ακριβώς στο να μπορούμε να παρέχουμε στέγη σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτημα που για τη νέα ΜΟΜΑ, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται ενίσχυση με μηχανήματα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν. Επισήμανε δε ότι ήδη υπάρχει μια σειρά αυτοκινήτων βαρέως τύπου τα οποία θα έρθουν. «Η ΜΟΜΑ έχει ήδη προχωρήσει και παρέδωσε το πρώτο της έργο, είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά παράλληλα παρενέβη και στην Κεφαλονιά και στη Σκόπελο μέσω του Μηχανικού. Εμείς δεν υποκαθιστούμε τον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχουν έργα ακόμα κι εδώ στην Αρκαδία, τα οποία δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι έργα που έχουν εγκαταλείψει οι εργολάβοι, ιδίως σε ορεινές περιοχές, τα οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους θα προχωρήσουν στην εκτέλεσή τους», ανέφερε.

Αναφορικά με το θέμα της Συρίας, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση χωρών, μελών του ΟΗΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, να παρέμβουν στρατιωτικά στη Συρία, γιατί μπορεί να οδηγήσει στη διασφάλιση ζωνών επιστροφής των προσφύγων, και σημείωσε: «Κακά τα ψέματα, 3 εκατ. άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν δομές. Η λύση είναι η επιστροφή, λοιπόν, στον τόπο καταγωγής τους και η ενίσχυσή τους να παραμείνουν εκεί και να μπορούν να ζήσουν μακριά από την απειλή που δέχονται αυτήν τη στιγμή από τους ακραίους τζιχαντιστές και φονταμενταλιστές».

Ακόμη τόνισε πω, «η Ελλάδα πάντα σε αυτήν τη περιοχή παίζει ένα σοβαρό διαμεσολαβητικό ρόλο, είμαστε από εκείνους που μιλάμε και με τα αραβικά κράτη και με το Ισραήλ και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί μια τέτοια λύση που θα διασφαλίσει την επιστροφή των προσφύγων».

Σε ερώτηση για το αν θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει γιατί είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε όμως ότι «οι πρόσφυγες δεν θέλουν κέντρα φιλοξενίας να μείνουν εδώ. Τα μόνα που χρειάζονται, και δημιουργούνται αυτή τη στιγμή, είναι τα λεγόμενα hot spot, δηλαδή κέντρα καταγραφής των προσφύγων και εν συνεχεία να απορροφηθούν οι πρόσφυγες και οι οικογένειες αυτές από τις χώρες που έχουν αναλάβει την ευθύνη. Μακάρι να μπορούσαμε στην Ελλάδα να τους φιλοξενήσουμε, αλλά τώρα δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τον δικό μας λαό, ο οποίος υποφέρει από την οικονομική κρίση που έγινε ανθρωπιστική. Όμως, παρόλα αυτά, ό,τι μπορούμε κάνουμε».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο υπουργός μιλώντας στους νεοσύλλεκτους κι αφού τους καλωσόρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ότι η στρατιωτική θητεία είναι περίοδος προσφοράς στη χώρα κι αποτελεί τιμή να υπηρετείς την πατρίδα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο.