Στον εκβιασμό των δανειστών και της Τρόικας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της βουλής, λίγο πριν την ψηφοφορία επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ,  εν μέσω έντονων αντιρρήσεων και φωνών από το σύνολο της Ολομέλειας, παρατήρησε πως πρέπει το «σχέδιο τους να αποτραπεί με όσα όπλα έχουμε και λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές εντολές του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας από την μέγγενη του χρέους».

«Έχω με σαφήνεια διατυπώσει την θεσμική μου τοποθέτηση απέναντι σε αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ελλάδα και Ευρώπη. Ένα πραξικόπημα, ένας εκβιασμός και πειθαναγκασμός της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της αριστεράς που μετακυλίεται «κατά ριπάς» στη Βουλή με την αξίωση και εκείνη με τη σειρά της να υποκύψει. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και να συγκαλύψει τον εκβιασμό και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι τα προωθούμενα με διαδικασία υπερκατεπέιγοντος νομοσχέδια, αποτελούν πραξικόπημα την ώρα που η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή για τα εντελώς αντίθετα και έδωσε ένα σκληρό αγώνα για να πρωτοτυπήσει και να κάνει πράξη μετεκλογικά εκείνα που προεκλογικά υποσχέθηκε» υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως ανέφερε «κάποιοι εκτός Ευρώπης εκβιάζοντας την κυβέρνηση αυτή, με την επιβίωση του ελληνικού λαού, προσπαθούν να απομακρύνουν από την δημοκρατική διαδικασία και να τους πείσουν ότι αυτό δεν έχει νόημα. Γι αυτό επιμένουν το 61,3% “όχι” του δημοψηφίσματος να μετατραπεί σε “ναι” όπως επίσης κόπτονται το 93,12% του δημοψηφίσματος που διεξήχθη πανελλαδικά από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να μετατραπείς σε “ναι”».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «το να εκβιάζεται η κυβέρνηση ενός κράτους μέλους με την απειλή βίαιης χρεοκοπίας για να αποδεχτεί έναν κώδικα πολιτικής δικονομίας είναι απαράδεκτο» και το να χρησιμοποιείται η ΕΚΤ ως εργαλείο αυτού του εκβιασμού αποτελεί ευθεία και κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου εφόσον ακυρώνεται η δημοκρατική διαδικασία αυτού του κράτους από κυβερνήσεις άλλων χωρών».

Ως άκρον άωτον της αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Τρόικας την οποία διευκρίνισε πως έτσι θα την αποκαλεί τούδε και στο εξής. Όπως εξήγησε ο λόγος που θα την αποκαλεί Τρόικα είναι πως «έχει αντιθεσμική παραθεσμική και εξωθεσμική συμπεριφορά εφόσον λέει πως δεν έχει χρόνο να μελετήσει νέα νομοσχέδια αλλά διεκδικούν αν ψηφιστούν αυτά τα οποία αυτή η βουλή δεν έχει χρόνο να ψηφίσει»

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να αναφέρει την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και των προθέσεων του, όμως όπως ανέφερε «δεν πρέπει να αμφισβητούμε την αμετάπειστη βούληση των δανειστών να μας εξευτελίσουν, να μας ακυρώσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους με την κοινωνία και το λαό να μας διασπάσουν και να μας εκτρέψουν από την διακυβέρνηση ή να μας καθυποτάξουν και να μας αλλοτριώσουν. Δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος καθώς αυτή η διατύπωση είναι απατηλή μεθόδευση του ΔΝΤ. Καλό είναι να μην μιλούν για εισήγηση μέτρων γιατί εμείς δνε τα προτείνουμε , είναι εκβιασμός.Συνδιαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλόμενους που θέλησαν να σώσουν όχι την ελληνική κοινωνία, αλλά τις τράπεζες. Γι αυτό καλό είναι να μην επαναλάβουμε τη ρητορική του μονοδρόμου. Πέντε χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την αντίθεσή της και για τη στάση των βουλευτών απέναντι στην κ. Βαλαβάνη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κανιβαλισμός εις βάρος της Νάντιας Βαλαβάνη είναι δόλιος».

Τέλος όπως ανέφερε για να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα να μην ξεχνάμε ποτέ τις πολλαπλές εντολές του ελληνικού λαού και για την απελευθέρωση της πατρίδας από την μέγγενη του χρέους». Αναφερόμενη μάλιστα στον Πρωθυπουργό ανέφερε «πως κάθε φορά που ένα οχυρό υποχωρεί, τα υπόλοιπα πρέπει να υψώνονται».