Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη φορολόγηση των αγροτών

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία του προτεινόμενου εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:12
21/07/2015
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη φορολόγηση των αγροτών
3
loading

«Επώδυνη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι χρειάζεται να αντικατασταθούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών δεν εισάγονται για ψήφιση στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα ψηφιστούν αύριο στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος προτείνει μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

α) Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, με φορολόγηση πλέον και των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%. Η αποδοχή μιας τέτοιας απαίτησης εγείρει, σοβαρά ζητήματα ανταγωνιστικότητας εις βάρος των αγροτών της χώρας μας σε σχέση με τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., καθώς στις πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις και σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δεν είναι τόσο υψηλός.

β) αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για επώδυνο μέτρο, όπως και στους άλλους απασχολούμενους στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Ειδικά στον αγροτικό τομέα όλα τα έσοδα αποτελούν την οριστική κατάληξη της όλης παραγωγικής διαδικασίας που στις περισσότερες περιπτώσεις απέχει σημαντικά χρονικά. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται σήμερα η προκαταβολή να είναι στο 27,5%, και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 13%. Στην πράξη δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί προκαταβολή φόρου 100%, πρόκειται για αναποτελεσματικό μέτρο που δεν θα έχει απόδοση.

γ) κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το μέτρο αυτό δεν συνοδεύεται από αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας. Αυτό δηλαδή το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

δ) η επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή Φ.Π.Α. 23% αντί για 13%. Στο θέμα αυτό αρκεί να τονιστεί ότι ακόμη και ο Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα) στο 13% είναι ο υψηλότερος Φ.Π.Α. στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής  επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Είναι εκτός πραγματικότητας η αύξηση του σε 23%.

«Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε  μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, με δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές, στο εμπορικό ισοζύγιο, στο έλλειμμα στην αγροτική παραγωγή και συνεπώς και στα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας (πρωτογενές έλλειμμα). Συνεπώς είναι οικονομικά αναποτελεσματικά, κοινωνικά άδικα και θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, σε περαιτέρω μείωση τη αυτάρκειας και σε αύξηση εισαγωγών» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Μεταξύ άλλων προτείνεται:

· Τα μέτρα να μην είναι οριζόντια: π.χ. αγροτικό πετρέλαιο κίνησης σε ειδικές κατηγορίες βάσει καλλιέργειας και εισοδήματος.

· Να υπάρχει προοδευτική φορολογική κλίμακα με στόχο να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

· Να υπάρξει διάκριση μεταξύ όσων δεν παίρνουν επιδοτήσεις σε σχέση με όσους στηρίζονται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις.

· Να υπάρξει επίσης διάκριση μεταξύ μη επιδοτούμενων και επιδοτούμενων προϊόντων.

· Να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους υπόλοιπους.

· Να υπάρξει άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον αγροτικό χώρο που οδηγεί σε μείωση εσόδων και στο να υπερφορολογούνται οι συνεπείς αγρότες.

Τα κυριότερα στοιχεία του προτεινόμενου εθνικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης

-Καθετοποίηση της παραγωγής που θα μειώσει το συνολικό κόστος.

-Μείωση του ανοίγματος ψαλίδας τιμών με ρυθμίσεις όπως η μείωση των κερδών στην αλυσίδα εμπορίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση του ΟΟΣΑ για το γάλα αναφέρεται ότι τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα λιανικής πώλησης για το γάλα είναι κατά πολύ υψηλότερα από την Ε.Ε. Απαιτείται μεταρρυθμιστική διάθεση και τομές για να μειωθούν αυτά τα περιθώρια προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών.

-Στροφή στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,

-Ρυθμίσεις εξυγίανσης του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων που θα φέρουν έσοδα και θα μειώσουν το κόστος.

-Δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων και πιστοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα που θα μειώσει τα πρόστιμα.

-Προώθηση σύγχρονων δράσεων εμπορίας, τυποποίησης, μεταποίησης και νέων μορφών συμβολαιακής γεωργίας που θα αυξήσουν τα συνολικά έσοδα.

-Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με έμφαση σε προϊόντα που πλεονεκτούμε και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές.

-Στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων όπου η χώρα μας είναι ελλειμματική με αξιοποίηση και διαχείριση των βοσκοτόπων ως μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου.

-Αποφασιστική στροφή στην αγροτική έρευνα, σύνδεση της με την παραγωγή και εμπορία.

-Ανάπτυξη έργων υποδομής και κατασκευή αρδευτικών έργων από το επιδοτούμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής

-Στήριξη συλλογικών δράσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ενίσχυση ομάδων παραγωγών από κοινοτικές ενισχύσεις για δραστηριότητες που αφορούν καινοτόμα προϊόντα.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Get real

    Οι Πολιτικοί θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν πως η ανάταξη της Οικονομίας απαιτεί τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες δράσεις. Καλά και Άγια λοιπόν τα περί του σχεδίου Αγροτικής ανάπτυξης και την επικέντρωση σε ποιοτικότερα προιόντα και την ύπαρξη οικονομιών κλίμακας με στόχο την μείωση του κόστους (αν και θα πρέπει να περιγραφούν με συγκεκριμένο τρόπο κι όχι γενικόλογα για να είναι αξιόπιστα...όπως το κάνετε μόνο για τηλεσυζητήσεις και προεκλογικές μπροσούρες κάνουν...και ρός είναι τα κόμματα και οι επιτελείς τους να μάθουν πως καταρτίζεται ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Business Plan) ! Σήμερα όμως απαιτούνται και βραχυπρόθεσμες δράσεις...κοντολογίς τα μέτρα αποφέρουν ένα ποσόν κι εσείς αγαπητέ κ. Θεοχαρόπουλε, εάν θέλετε να αρθρώνετε σοβαρό λόγο στις προτάσεις σας, θα πρέπει να προτείνετε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα...η πολιτική της ρητορίας κάποτε πρέπει να εκλείψει !

  2. avatar Tzonni Dip

    Πολλά λόγια, ελάχιστα έργα!!!!!!! Στο άγονο νησί μου οι αγρότες (;), εργάτες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, κλπ. , ένα άτομο μπορεί να κάνει και τις τρεις δουλειές κατά καιρούς, κυκλοφορούν με τετρακίνητα κάμπο - τζιπ και μένουν σε νεόδμητες πολυτελέστατες κατοικίες..... εκμεταλλευόμενοι τις επιδοτήσεις κατά το δοκούν με προφανή την κάλυψη των αρμοδίων.......!!!!!!! Απόδοση ΦΠΑ .... ούτε ευρώ!!!!!!!! Ας αφήσουν τα ψέματα για τα ψηφαλάκια.....οι πολιτικοί μας και να φτιάξουν ΚΡΑΤΟΣ! Ο δε λαός που ακολουθεί τις συγκεντρώσεις των πολιτικάντηδων να πάψει να είναι όχλος .... και να ψηφίζει με τη λογική του και όχι με τη λογική του κόμματος! Φτάνει πια!!!!!

  3. avatar PANAGIOTAKIS84

    VALTE STO OTI NA EINAI AUTO ELEOS

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει