«Θέατρο του παραλόγου» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η «πρόταση σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη. Ο λαός καλείται να πει ναι ή όχι σε Ευρώπη και ευρώ. Θέλουμε να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».

«Υποσχεθήκατε ότι θα φέρνατε μία καλύτερη συμφωνία και εσείς φέρατε μία συμφωνία χειρότερη από κάθε μνημόνιο, οδηγώντας μάλιστα την Ελλάδα εκτός ευρώ» είπε. «Αποτύχατε σε όλα κ. Τσίπρα, δραματικά και με πάταγο. Οδηγήσατε μία άθλια διαπραγμάτευση σε ένα άθλιο αποτέλεσμα και τώρα σε ένα άθλιο δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ» πρόσθεσε.

Ένταση και αποχώρηση Σαμαρά

Στη συνέχεια σημειώθηκε ένταση και ο πρόεδρος της ΝΔ διέκοψε και κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί αντιπαράθεση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Με συγχωρείτε αλλά σε αυτήν την αίθουσα επί 40 χρόνια ισχύει το άρθρο 66. Είστε πρόεδρος της Βουλής, δεν το γνωρίζετε, λυπάμαι», είπε ο κ. Σαμαράς. Το άρθρο 66 του ΚτΒ στο οποίο αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς προβλέπει ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να προεδρεύσει, ενώ έχει πρώτα αγορεύσει.

Με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά έγινε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψει στην αίθουσα μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΚΟ και προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μετά το πέρας του δεκάλεπτου ο κ. Σαμαράς επανήλθε και συνέχισε την ομιλία του, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου παράδεχτηκε το λάθος της και κατέβηκε από την έδρα.

«Ήθελε να με τιμήσει, ως όφειλε» είπε για την Πρόεδρο της Βουλής. «Τρομοκρατούμαι σκεφτόμενος τι θα έκανε αν δεν ήθελε να με τιμήσει» πρόσθεσε.

«Το κόστος αδράνειας του κ. Τσίπρα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Όλοι φοβούνται τι θα ξημερώσει με τη στάση εσωτερικών πληρωμών που κάνατε. Τα κάνατε μαντάρα» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Τι να πιστέψουμε από αυτά που λέτε; Συνεχή ψέματα. Αλλάξατε και καλείται το λαό να εγκρίνει την αποκοπή της χώρας του από την Ε.Ε. Μήπως αυτή ήταν η επιδίωξή σας από την αρχή; Εμείς θα ψηφίσουνε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ γιατί το “όχι” ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία […] Η Ελλάδα είναι το θύμα του κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Εσείς που ζητάτε από τον κόσμο να ψηφίσει “όχι” μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν τα χρήματα, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Κι αν ναι, σε ποιο νόμισμα; Το λόμπι της δραχμής εξυπηρείτε. Γιατί δεν πάτε να το πείτε στους έξω μόνος σας, αφού εισηγείστε το όχι. Γιατί κρύβεστε πίσω από τον ελληνικό λαό; Γιατί γνωρίζετε ότι το όχι σημαίνει χρεοκοπούμε άμεσα και φοβάστε και ζητάτε από τον λαό σε ένα όχι, για να ικανοποιήσετε την ιδεοληψία σας» πρόσθεσε.