Δύσκολες ώρες πέρασε σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δέχτηκε πυρ ομαδόν για συναίνεση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Φιγιόν, Ρομπάι και Μπαρόζο έκαναν ταυτόσημες «υποδείξεις» ζητώντας ευθέως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτά που είπαν στον κ. Σαμαρά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τα δημοσιοποίησαν με ανακοινώσεις- δηλώσεις τους. Σύμφωνα με επιτελείς της ΝΔ ο Α. Σαμαράς επέμεινε ότι θα συμφωνήσει «μόνο σ ότι είναι καλό για την πατρίδα» τονίζοντας παράλληλα ότι και στο μεσοπρόθεσμο συμφωνεί και είναι διατεθειμένος να ψηφίσει κρίσιμα ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις , η δημόσια περιουσία κλπ αρκεί ο πρωθυπουργός να πειστεί και να μην φέρει για ψήφιση το μεσοπρόθεσμο ως ένα άρθρο.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους και εξέπληξε λέγοντας ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της τρόικας για συναίνεση είναι «έργο» του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι, κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΝΔ, παραπληροφορούν τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και όχι μόνον για τη στάση που κρατάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κάποια στιγμή δόθηκε η εντύπωση ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις» σημείωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως στις επαφές που είχε κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του όχι μόνον δεν αντιτάσσεται σε αυτές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προτείνει επιθετικότερη πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης.