Να προχωρήσει σε εξωδικαστική λύση μετά από διάλογο με την Πολιτεία για την υπόθεση των ανταλλαγών ζήτησε απο τους Βατοπαιδινούς πατέρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επισκεπτόμενος σήμερα το Αγιορείτικο μοναστήρι.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ρόλο του Αγίου Όρους και τη θέση που έχει στην Ελληνική ιστορία.
Από την πλευρά τους οι μοναχοί με επικεφαλής τον ηγούμενο Εφραίμ επεφύλαξαν στο κ. Καρατζαφέρη θερμή υποδοχή, που ξεκίνησε από την πύλη και κατέληξε στον κεντρικό Ναό της Μονής.

Εκεί έγινε προσφώνηση από τον ηγούμενο Εφραίμ και στη συνέχεια η αντιφώνηση απο τον πρόεδρο: «Ήρθα να προσκυνήσω στο Άγιο Όρος με πολύ ενδιαφέρον για την ορθοδοξία και την Εκκλησία. Από το 1453 μέχρι σήμερα τα δυο «πόδια» της Ελλάδας είναι η εθνική υπόσταση της φυλής της και η Ορθοδοξία. Δεν μπορεί να υπάρχει πατρίδα με ένα πόδι».

Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε βέλη κατά του πρωθυπουργού τόσο για το θέμα της αντιμετώπισης άλλων θρησκειών όσο και για την υπόθεση Βατοπαιδίου λέγοντας: «Ο κ. Παπανδρέου ενισχύει άλλες θρησκείες στη χώρα μας, όπως πολύ σύντομα θα δώσει εκτάσεις για τη λειτουργία Ισλαμικού κέντρου στο Βοτανικό και αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης για το παλιό τους νεκροταφείο».

Ο ηγούμενος Εφραίμ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ορθοδοξίας για την ηθική αναβάθμιση του ανθρώπου και ειδικότερα σήμερα που παρουσιάζεται μία κρίση στο θέμα των αξιών. «Είμαστε θεματοφύλακες μιας χιλιόχρονης παραδόσεως κι ενός μοναδικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στα χίλια χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ψευδή εικόνα που παρουσιάζεται για τον μοναχισμό η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συκοφάντηση της χιλιόχρονης παράδοσης του Αγίου όρους και της ορθοδοξίας.

Πηγή: agioritikovima