«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα, ναι, είναι πρωτοβουλία που θα επικροτήσουμε», δήλωσε ξεκάθαρα στη Βουλή ο Φίλιππος Σαχινίδης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σαφώς αν θα στηρίξει ενδεχόμενη συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank, ένα σενάριο που έχει εμφανιστεί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε αρνητικά την αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha.

«Άκουσα με έκπληξη τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, που ως μη όφειλε βγήκε να υποστηρίξει την πρόταση της Εθνικής. Ένας κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι πίσω από την πρόταση και εξυπηρετεί ουσιαστικά τον εαυτό του. Εγώ δεν πάω εκεί, αλλά απορώ τι δουλειά έχει να ενδιαφέρεται για ένα ντιλ τραπεζών. Γιατί τέτοιος διακαής πόθος;» διερωτήθηκε.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στο οικονομικό επιτελείο: «Δεν άκουσα να ενδιαφερθείτε για την έλλειψη χρηματοδότησης στην αγορά και τους πολίτες, για τη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια».
Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε: «Έχουμε πει ότι θέλουμε κινητικότητα στο χώρο των τραπεζών. Να έχουμε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, για να βγούμε από την κρίση. Είμαστε λοιπόν συνεπείς με όσα λέμε εδώ κι ένα χρόνο» και πρόσθεσε: «Αν το σύστημα έχει ένα πρόβλημα, είναι ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και πλέον έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την έλλειψη ρευστότητας, πήραμε αναγκαία μέτρα και καλέσαμε τις τράπεζες να υπογράψουν σύμφωνο ρευστότητας, για να αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διοχετεύσουν ρευστότητα προς τις αγορές».