Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι για το ΠΑΣΟΚ η μητέρα των μαχών. Η ιστορική παράταξη νιώθει έτοιμη για να γίνει και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, δίχως να υπολογίζεται η περίοδος της συγκυβέρνησης, ήταν το 2007. Συνεπώς, αν οι εκλογές διεξαχθούν το 2027, θα έχουν περάσει δύο δεκαετίες. Μέχρι τότε, βέβαια, υπάρχει η πολιτική πρόκληση των ευρωεκλογών. «Μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο κύριος Μητσοτάκης θα την ακούσει λίγο με το αποτέλεσμα, θέλω να πιστεύω ότι θα ακούει και πιο πολύ και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης», δηλώνει στο Newsbeast ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας είναι ο καλεσμένος στο podcast του Newsbeast και μαζί είχαμε μια πολιτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ οι ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά; Ο κύριος Κατρίνης, πάντως, δεν ενοχλείται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει – υποστηρίζει, μάλιστα, ακριβώς το αντίθετο. «Οι συζητήσεις κουράζουν κάποια στιγμή. Έρχεται η ώρα της δράσης του αποτελέσματος. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια αξιόμαχη πρόταση, η οποία, όμως, θα συγκεντρώνει ευρύτερη συναίνεση και ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

Ακολουθούν κάποια σημεία της συζήτησης:

-Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Αυτή είναι η μία ανάγνωση της εικόνας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ένα σταθερό εύρημα. Τη Νέα Δημοκρατία να χάνει δυνάμεις, έως και 30%, και τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης να χάνει δυνάμεις με ποσοστά που αγγίζουν 20%. Απέναντι σε αυτή την πορεία φθοράς Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει έστω και μια μικρή ανοδική πορεία. Κι εμείς θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση. Αυτός είναι και ο στόχος ενόψει των ευρωεκλογών που είναι διπλός. Πρώτον, να είμαστε καθαρά δεύτερο κόμμα, μετά από πάρα πολλά χρόνια και δεύτερον να έχουμε μια σημαντική αύξηση των ποσοστών. Τέτοια που να αποδεικνύει πως όχι μόνο φθείρονται τα άλλα κόμματα αλλά το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ολοένα και περισσότερη εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας».

-Από ποιο ποσοστό και πάνω θα είναι ευχαριστημένοι στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές; «Κανείς δεν θα πανηγυρίζει αν το ΠΑΣΟΚ ανέβει μία, μιάμιση μονάδα. Θέλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση. Έχουμε θέσει έναν στόχο, στις εκλογές του 2027 το ΠΑΣΟΚ να είναι η ρεαλιστική αντιπρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως στις ευρωεκλογές θα πρέπει και η αναλογία των ποσοστών να είναι τέτοια, που να δικαιολογεί αυτή τη στόχευση. Άρα εμείς τι λέμε; Σημαντική αύξηση των ποσοστών. Ξεκινάμε από τον πήχη του 12%. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να ανέβει αρκετά πάνω από 15, 16%. Ακόμα ίσως και παραπάνω, ώστε να δείξει τη δυναμική της ανόδου του ΠΑΣΟΚ κόντρα σε μια εικόνα φθοράς της κυβέρνησης, που εκτιμούμε πως θα είναι αρκετά σημαντική αλλά και μια πορεία μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πορεία συρρίκνωσης των ποσοστών του».

Τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ για να βάλει φρένο στην ακρίβεια; «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ακουμπάει όλους τους πολίτες. Εδώ και δυόμισι χρόνια η ακρίβεια σαρώνει τη χώρα. Η κυβέρνηση μέχρι πριν 6 μήνες δεν είχε επιβάλει ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά. Ο κύριος Γεωργιάδης, αντί να ελέγχει την αγορά καλούσε τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ στο γραφείο του – δεν ξέρω ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησής τους, αλλά μετά είχαμε ραγδαία αύξηση των τιμών, χωρίς κανένα πρόστιμο. Το ΠΑΣΟΚ τι θα έκανε; Θα έκανε ελέγχους στην αγορά, θα επέβαλλε πρόστιμα – όχι επικοινωνιακά, ουσιαστικά. Θα μείωνε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Τι σημαίνει αυτό; Μειώνεται ο ΦΠΑ, μειώνεται η τιμή, μειώνεται το κόστος για τον πολίτη. Αυτό το μέτρο αποδίδει. Η Νέα Δημοκρατία δεν τον εφαρμόζει, γιατί θέλει υπερέσοδα για να μοιράζει επιδόματα. Θα είχαμε φτιάξει αρχή καταναλωτή, ώστε πραγματικά τα παράπονα των καταναλωτών να πιάνουν τόπο και να έχουν αποτέλεσμα. Και, βεβαίως, ένα μέτρο που μόνο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται, τη μόνιμη επαναφορά του ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν εισόδημα 350 ευρώ τον μήνα. Είναι προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και έχουν πετύχει. Είναι προτάσεις που η κυβέρνηση δεν τις ακούει και δεν τις υιοθετεί, γιατί την κυβέρνηση την ευνοεί να αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη».

-Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ή έχασε από τη στάση που τήρησε στα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση; «Αν κάποιοι θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ως μια βελτιωμένη εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η εκτίμηση είναι εντελώς εσφαλμένη. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει διακριτό στίγμα και διακριτή θέση έναντι της κυβερνητικής παράταξης. Μια θέση που δεν θα είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας – καταψηφίζουμε μόνο για να καταψηφίσουμε. Γι’ αυτό κι εμείς, όπου διαφωνούμε, προτείνουμε. Δεν καταλαβαίνω ποιον σοκάρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η πραγματική αντιπολίτευση και διαφωνεί σε πάρα πολλά θέματα, ταυτοτικά, πολιτικά, ιδεολογικά με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι και η φυσική θέση του ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε θετική και ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά δεν είμαστε το ίδιο κόμμα, ούτε θέλουμε να είμαστε το ίδιο κόμμα».

-Περιμένουν στο κόμμα κάποιο λάθος του Νίκου Ανδρουλάκη για να τον στήσουν στον τοίχο; «Στην κυβέρνηση προσπαθούν να το κάνουν. Ανεπιτυχώς. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εκπλήξει δυσάρεστα όλους τους κύκλος της κυβέρνησης και όλους τους εκτός ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα σενάρια δεν απηχούν την πραγματικότητα».

-Για τη φημολογούμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα σε ηγετικό ρόλο. «Η ιστορία μόνο ως φάρσα επαναλαμβάνεται. Το κάθε πρόσωπο έχει τη δική του αξία και προβολή στον χρόνο – και τη δική του συμβολή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Και η νέα εποχή κοιτάει μπροστά και απαιτεί νέα πρόσωπα και νέες αντιλήψεις. Οι αντιλήψεις της δεκαετίας της κρίσης δοκιμάστηκαν, επιδοκιμάστηκαν σε μια πρώτη φάση και τελικά αποδοκιμάστηκαν, όπως φαίνεται, οριστικά και ανεπιστρεπτί. Αυτό είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα που είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας το έχει λάβει και το έχει κατανοήσει».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει στελέχη. Είναι ανοιχτή η πόρτα του ΠΑΣΟΚ για να δεχτεί κάποια από αυτά; «Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες και να υποδεχτεί και κοινωνικές δυνάμεις και στελέχη που ήταν παλιά στις τάξεις του και έφυγαν – σε ένα ευρύτερο προσκλητήριο ώστε αυτή η παράταξη να γίνει, με τη λαϊκή ετυμηγορία, μεγάλη και πλειοψηφική στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν χωρούν αποκλεισμοί αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάποιος που κρατάει ένα πασοκόμετρο – ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ. Όλοι έχουμε συνείδηση για το πού ανήκουμε. Όλοι όμως ξέρουμε ότι αυτή η παράταξη είναι στο DNA της να είναι μεγάλη, να έχει δυναμική, να είναι πλειοψηφική για να μπορεί να υλοποιεί και να εφαρμόζει τις κοινωνικές απαιτήσεις και να τις κάνει κυβερνητικό έργο».

Ο Μιχάλης Κατρίνης στο στούντιο του Newsbeast

Το podcast σε ηχητικό