Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για να συνομιλήσει με τους αγρότες, αλλά και να εξετάσει τα αιτήματά τους. Ο διάλογος έγινε επί της επαρχιακής οδού Λιβαδειάς-Κάστρου με τον υπουργό να αναλύει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε ότι «Ο αγώνας για τον πρωτογενή τομέα είναι διαρκής και είναι σε επίπεδο τοπικό, υπερτοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης και αναφερόμενος στο ζήτημα της ΚΑΠ σημείωσε ότι «πρέπει να αλλάξει, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει, είναι ανάγκη να βελτιωθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, πρωτογενής τομέας και περιβαλλοντική πολιτική μπορούν να συμβαδίσουν και δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά θα πρέπει η ΕΕ, με τις αποφάσεις της, να φροντίσει ώστε η σχέση τους να είναι πιο αρμονική και όχι ανταγωνιστική.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τοπικού Συντονιστικού Δημήτρης Παραμπάτης, ζήτησε να ανοίξει και πάλι το σύστημα υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τον Daniel και να γίνουν δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ έθεσε και ζητήματα που αφορούν το αρδευτικό της Κωπαΐδας.

Επιπλέον, οι αγρότες υπογράμμισαν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και έγινε εκτενής συζήτηση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους παραγωγούς το πρόγραμμα «Απόλλων» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Οι αγρότες της δυτικής Μακεδονίας από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν το τελωνείο της Νίκης, ως συμβολική διαμαρτυρία τεσσάρων ωρών επιτρέποντας μόνο τη διέλευση φορτηγών με εμπορεύματα.

Παράλληλα στη Σίνδο συνεδριάζουν αγρότες απ’ όλη τη χώρα, ώστε να αποφασίσουν τη σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.