Κατατέθηκε νωρίτερα η τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, η οποία επεκτείνει την ισχύ της εκτός από τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και στις Εθνικές Εκλογές. Για να περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία, θα χρειαστεί πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Με την τροπολογία που κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής και της αντιπροσωπευτικότητας καθώς και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας.

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε, σήμερα, την ιστορική ευκαιρία, αλλά και την ιστορική ευθύνη, να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

Έχουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Να δημιουργήσουμε, μία ακόμη πιο ισχυρή «γέφυρα», όπως μας είπαν και εκπρόσωποι των Απόδημων Ελλήνων κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή, που ενώνει τους συμπολίτες μας με την Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινή μας πορεία. Κρατούμε ακόμη πιο κοντά μας, στην πράξη, την Ελλάδα που ζει εκτός συνόρων, που ζει και δημιουργεί με το βλέμμα και τη σκέψη στην μητέρα πατρίδα, που θέλει και δικαιούται να έχει λόγο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς.

Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα μας, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας» ανέφερε η Υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, γεγονός το οποίο η Υπουργός χαρακτήρισε «δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία» προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα.».

Η κ. Κεραμέως ενέταξε την καθιέρωση της επιστολική ψήφου στα ορόσημα της εκλογικής ιστορίας της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι «μετά την καθιέρωση των ψηφοδελτίων το 1914 και το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1952, αποτελεί μία νέα μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τρόπο που ψηφίζουμε. H καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αίρει όλα τα πραγματικά, τα πρακτικά εμπόδια, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών.».

Παράλληλα, απαντώντας στην πράξη στο εξαιρετικό κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπουργός ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο μία σειρά γόνιμων προτάσεων που κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς «που μας βοηθούν όλους να ψηφίσουμε, τελικά, ένα πληρέστερο και ακόμη πιο κοινής αποδοχής νομοθέτημα, που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες όλων των πολιτών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά προτάσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων που ενσωματώθηκαν
στο νομοσχέδιο:

  • Προσθέτουμε ρητές αναφορές σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων
    στα άρθρα 8, 10, 15 και 36 (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).
  • Εξειδικεύουμε τις προδιαγραφές της υποχρεωτικής διερμηνείας στη νοηματική
    γλώσσα (παράθυρο στο 1/6 της οθόνης) των προεκλογικών μηνυμάτων και
    συνεντεύξεων πολιτικών αρχηγών (Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος).
  • Προβλέπουμε ότι τα προεκλογικά μηνύματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από
    διερμηνεία
     στη νοηματική γλώσσα και υποτιτλισμό (Πλεύση Ελευθερίας,
    Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής
    Γλώσσας).
  • Ορίζουμε ότι η εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου για αποστολή του φακέλου
    επιστροφής γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του εκλογέα
    να αποστείλει ο ίδιος τον φάκελο (ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας).
  • Προβλέπουμε ρητά ότι τα ψηφοδέλτια των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών
    Διαλογής Επιστολικής Ψήφου είναι όμοια με τα ψηφοδέλτια της επιστολικής
    ψήφου, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου (ΣΥΡΙΖΑ).
  • Για τα εθνικά δημοψηφίσματα, αλλάζουμε την ημέρα οριστικοποίησης των
    ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων επιστολικής ψήφου στην επομένη της
    ημέρας έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος (Επιστημονική Υπηρεσία
    Βουλής
    ).
  • Προβλέπουμε υπουργική απόφαση που καθορίζει αναλυτικά κάθε τεχνική
    λεπτομέρεια της διαδικασίας καθώς και αυτήν που αφορά τους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων των οποίων οι φάκελοι δεν παρελήφθησαν εντός της προθεσμίας (ΣΥΡΙΖΑ).
  • Προβλέπουμε μεγαλύτερη χρονική εγγύτητα μεταξύ της αποστολής φακέλων
    επιστολικής ψήφου και ημερομηνίας εκλογών (Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής).

«Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις και διαφορές, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα. Να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι σε θέματα Δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» τόνισε η κ. Κεραμέως κλείνοντας την ομιλία της.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, να στηλιτεύει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία της κυβέρνησης που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, εξέφρασε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Τόνισε ότι η τροπολογία έρχεται χωρίς πρώτα να υπάρξει διαβούλευση ή ενημέρωση και χαρακτηρίζει την κίνηση πολιτικό τυχοδιωκτισμό καθώς όπως επισημαίνει «χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές.

Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.

Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση».

«Η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει συνταγματικές αρχές με αυτό το νομοθετικό αιφνιδιασμό, της τροπολογίας, που δεν είχε ανακοινώσει ούτε στις επιτροπές ούτε σήμερα, νωρίτερα που ξεκίνησε η συζήτηση», κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας εκ μέρους του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι «η κα υπουργός επέλεξε να το ανακοινώσει λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κίνηση είναι απόδειξη και ομολογία της κυβέρνησης, της δύσκολης θέσης που βρίσκεται». Ο Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι αλλάζει πλέον ο χαρακτήρας της συζήτησης, μιλάμε για άλλο νομοσχέδιο και «εδώ τελειώνουν και τ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας που έδωσαν πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και της έδωσαν το δικαίωμα να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές».

«Ν’ αναθεωρήσουν τη ψήφο τους και επί της αρχής, τους κάλεσε ο Γ. Γκιόκας, αλλιώς θα είναι συνεργοί της αντιδραστικής πολιτικής και των πρακτικών της ΝΔ», σημείωσε, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών: Εφόσον διαφάνηκε η συναίνεση, η φυσική συνέχεια ήταν η επέκταση

Η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας «Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση. 

Στο ερώτημα, γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία, η απάντηση είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για ‘Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. «Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.  

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό» καταλήγουν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν Ναι Επί της αρχής και ναι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε. Δεν γίνεται να συμφωνούν έπι της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό.