Αντιστροφή κλίματος στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα μετά την πρώτη ημέρα ενημέρωσης για τη θεσμοθέτηση του πολιτική γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς η πλειονότητα των βουλευτών που ενημερώθηκαν αναλυτικά χθες κατά τη συνεδρίαση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το επικείμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast πίσω από τις κλειστές πόρτες της οδού Πειραιώς ο εισηγητής του νομοσχεδίου και υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη υπερψήφισης της κοινωνικής αυτής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και στο ανήκομεν εις τη Δύση οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, θυμίζοντας το επίδικο για τη χώρα μας που δεν είναι άλλο από τη σύγκλιση με την Ευρώπη. «Έχω έρθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι δύσκολο» είπε μεταξύ άλλων.

Πρώτος τον λόγο είχε λάβει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέτρεψε τους βουλευτές να ψηφίσουν ΝΑΙ, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το ψηφίσουμε», ενώ αναφερόμενος σε όσους απείχαν ή καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 υποστήριξε: « δεν μπορεί να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το σύμφωνο».

«Γνώμονάς μας είναι η προστασία των παιδιών» προέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μετά την παράθεση των επιχειρημάτων, το λόγο πήραν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες αλλά και τον προβληματισμό τους ειδικά για το θέμα της τεκνοθεσίας. Ωστόσο από τις δηλώσεις τους μετά την επί 2,5 ώρες συνεδρίαση φάνηκε ότι πείστηκαν επί της αρχής. Συγκεκριμένα, η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού έκανε λόγο για μια ωραία συζήτηση λέγοντας: «Λύθηκαν απορίες και προχωράμε. Είμαστε ενωμένοι, δεν ήρθαμε εδώ για να διχάσουμε». Για ενδιαφέρουν ανταλλαγή απόψεων για ένα ζήτημα που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία αλλά και όλα τα κόμματα μίλησε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη λέγοντας: «Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα για τη ΝΔ». Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισαν τη συζήτηση τόσο η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Μαρία Κεφάλα όσο και ο βουλευτής ‘Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι οποίοι είχαν αρχικά επιφυλαχθεί. Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας δήλωσε: «σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως είναι η ΝΔ η διαλογική συζήτηση είναι παραγωγική. Είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι πλευρές», άφησε όμως και αιχμές προς την αντιπολίτευση λέγοντας: «Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός».

Παρούσα στην συζήτηση ήταν και η κα Κατερίνα Φουντεδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής Σισιλιάνου, η οποία έλυσε πολλές απορίες των βουλευτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το νομοθέτημα αφορά περίπου 1200 παιδιά.

Οι σκληροπυρηνικοί

Η απουσία από τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη σχολιάστηκε, ενώ ερωτηθείς για τη δήλωσή του στο ΒτΚ «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε : «Από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει τις απόψεις του ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τα επιχειρήματα τα οποία εκείνος θεωρεί σωστά. Δεν διατύπωσε κάποια καινούργια άποψη» και παρέπεμψε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τη στάση των υπουργών, ότι έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή προσερχόμενη στην ενημέρωση είπε: «έχω κατασταλαγμένη άποψη» και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως και ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Απών ήταν όπως είχε προαναγγείλει και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η «επιχείρηση πειθούς» θα συνεχιστεί και σήμερα στις 18:30 στα γραφεία της ΝΔ, όπου θα ενημερωθεί η δεύτερη ομάδα των γαλάζιων βουλευτών ( Λ-Χ) με στόχο τον περιορισμό των διαρροών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 30 Ιανουαρίου.