Το όνομα «Νέα Αριστερά» έδωσαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ανακοίνωσε κλείνοντας την ομιλία του στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ο επικεφαλής του φορέα, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα με την εκδήλωσή μας, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύνη, ώστε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, άλλα δεν ξεκινάμε από το μηδέν, γνωριζόμαστε. Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή, συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Θα είμαστε για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε. Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητάς. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Αιχμές κατά Κασσελάκη

Μάλιστα άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη (που εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha), κάνοντας λόγο για διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών δεν οδήγησε στην ιδεολογική και πολιτικής συζήτηση για τα αίτια της ήττας , αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: Στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά ακόμη περισσότερο από την ιστορική της απαξίωση» ανέφερε.

Οι τοποθετήσεις Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Τσακαλώτου

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας αλλά και την συνείδησή μας. Το πρώτο βήμα, είπε ακόμα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος είπε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες».

«Το τελευταίο απεριτίφ πριν το κυρίως πιάτο είναι το δικό μου», είπε χαριτολογώντας από την μεριά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην τοποθέτησή του, καθώς αμέσως μετά ήταν που πήρε τον λόγο ο κ. Χαρίτσης. «Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί αλλά καλούμε τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες και να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.