Η επιστροφή στην Αθήνα για την ελληνική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο και η απόσταση από τα όσα διαδραματίστηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα επέτρεψε να γίνει η πρώτη αποτίμηση της επεισοδιακής επίσκεψης με τη ματαίωση της συνάντησης και το διπλωματικό φάουλ εκ μέρους του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Αυτό που επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές είναι ότι δεν θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο με καλύτερο τρόπο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, θεωρούν ότι το ατόπημα του Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να επιτρέψει τον «τραυματισμό» των σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας με τις δυο χώρες να συνδέονται με ιστορικούς και άρρηκτους δεσμούς.

Ο αγώνας που γίνεται εδώ και δεκαετίες για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας μπορεί να μην έχει ακόμα ευοδωθεί, αλλά αυτό που βλέπει πλέον το Μαξίμου, συνυπολογίζοντας και την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία, είναι ότι αργά αλλά σταθερά και πάντα με συνομιλητή το Βρετανικό Μουσείο η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, για να βρεθεί λύση.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν -βλέποντας και τις αντιδράσεις των κορυφαίων βρετανικών ΜΜΕ όπως οι Times και οι Financial Times– ότι η ακραία αυτή αντίδραση, το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού, του γύρισε μπούμερανγκ, ενώ παράλληλα η επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών και εν αναμονή πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ήταν μια καλή αρχή για τη συνέχεια.

Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις και με προσεκτική δουλειά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι όποιες εξελίξεις θα έρθουν μετά τις βρετανικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Το θέμα προς το παρόν θεωρείται λήξαν για την Αθήνα και θεωρείται βέβαιο ότι στη σημερινή καθιερωμένη συνάντηση, που θα έχει σήμερα στις 10.00 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την ενημερώσει για όλα όσα διημείφθησαν στο Λονδίνο.

Το βλέμμα στο εσωτερικό και μπαράζ νομοθετημάτων

Κυριάκος Μητσοτάκης - Νέα Δημοκρατία

Η προσοχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μετά από αυτή την παρένθεση στρέφεται και πάλι στο εσωτερικό και, όπως τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, έως και τα Χριστούγεννα θα υπάρξει μπαράζ νομοθετημάτων με στόχο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ήδη χθες κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και σημειακές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις, ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ βασικός πυρήνας του είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, γίνεται ρητή αναφορά για το «μαχητό τεκμήριο» με την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθούν όσοι το αμφισβητήσουν, περιορίζονται οι συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος για όσους θα φορολογηθούν με βάση τον μέσο όρο του ΚΑΔ, ενώ μειώνεται για όλους τους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος κατά 50%.

Παράλληλα, μειωμένο κατά 50% τεκμαρτό θα υπολογίζεται για όσους παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Η χθεσινή ημέρα είχε και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Φλωρίδη, να παρουσιάζει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θέτει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη όλα τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη να διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή να μην απαιτείται η υποβολή έγκλισης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το νέο μέτρο θα ισχύει τόσο για τα στελέχη των τραπεζών όσο και για τους υπαλλήλους τους. Στόχο έχει τον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας, αλλά και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.

Αύριο θα συνεδριάσει επίσης το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το νομοσχέδιο για τους servicers ψηφίζεται την Παρασκευή 1/12. Μεταξύ άλλων υποχρεώνει τους servicers να δίνουν τις πληροφορίες για τις οφειλές, τις δόσεις κλπ. Επίσης, για τους ευάλωτους, όταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός προτείνει μια ρύθμιση, είναι υποχρεωμένοι όλοι οι servicers να τη δεχθούν.

Τέλος, στις 30 Νοεμβρίου λήγει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, μέσα από το οποίο περιορίζονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δίνεται παράταση ενός έτους για διορθώσεις αρχικών εγγραφών σε περιοχές όπου λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία αλλά και σανίδα σωτηρίας για τα «άγνωστου ιδιοκτήτη» σε 35 περιοχές της χώρας.