Δυο 24ωρα γεμάτα σημαντικές επαφές θα είναι το σημερινό και το αυριανό για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με κυριότερη την συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συγκυρία της επίσκεψης θεωρείται ιδανική καθώς η χώρα μας αφήνοντας πίσω της τα χρόνια της κρίσης και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους εταίρους της.

Ειδικά όσον αφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις δεν υπάρχει το καθεστώς δυσπιστίας με το οποίο αντιμετώπιζε το Βερολίνο την Αθήνα η οποία πλέον έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους συνομιλητές του και ειδικά στον Όλαφ Σολτς εκτός από τα διμερή θέματα και ζητήματα οικονομίας που έχουν να κάνουν συνολικά με την στάση της Γερμανίας σε θέματα προϋπολογισμού και διάθεσης πόρων από την ΕΕ προς τις χώρες – μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Δυο θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο θα είναι αυτό της ενέργειας με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά αλλά και «γέφυρα» της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία ενώ επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι αντικείμενο συζήτησης θα είναι και το Μεταναστευτικό με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην θέση ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ταυτόχρονα και ενώ είναι σε εξέλιξη η κρίση στη Μέση Ανατολή οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την Ελλάδα να αποτελεί μέρος όλων των διεθνών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αποκλιμάκωσή της και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, τα ελληνοτουρκικά και ειδικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσουν Μητσοτάκη και Σολτς όπως και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 17:30, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο δείπνο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρακαθήσουν ο Γερμανός καγκελάριος και οι ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας.

Την Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.