Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε μέσω των social media την τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου που μίλησε σε εκδήλωση και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο προσφυγικό.

Η πρώην υπουργός μίλησε στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» και είπε πως «αυτό που θα εύχομαι σε 100 χρόνια είναι να μην γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη… Μόνο η Νιγηρία το 2045 θα έχει 400 εκατ., δηλαδή περισσότερους από την Ευρώπη» και συνέχισε μιλώντας για χώρες που δεν έχουν καμία προοπτική ανάπτυξης «γεμάτες με νέους που δεν έχουν τι να κάνουν και δεν έχουν τι να φάνε».

Έτσι, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε δύο αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ και ανέφερε πως «μιλάει σαν εκπρόσωπος της αποικιοκρατίας», σημειώνοντας ότι «τέτοιες λογικές είναι οι αιμοδότες της άκρας δεξιάς».

Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής:

«Χτες η κ. Διαμαντοπούλου, σε δημόσια εκδήλωση, ευχήθηκε να μη γίνει η Ευρώπη “σκουρόχρωμη”.Απορώ ειλικρινά αν αυτό έμαθε από τη θητεία της επι μακρόν σε ευρωπαικούς οργανισμούς: να μιλάει σαν εκπρόσωπος της αποικιοκρατίας και του φυλετισμού του 19ου αιώνα. Αλλά πέρα από αυτό.

Τέτοιες λογικές είναι οι αιμοδότες της άκρας δεξιάς. Η κανονικοποίηση του ρατσισμού, η εργαλειοποίηση της ανασφάλειας, η αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης για τις παγκόσμιες ανισότητες εκεί οδηγεί. Και αυτό δεν το αλλάζουν οι όποιοι όρκοι στον “ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμο”».