Με την ενημέρωση που παρείχε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «η χώρα δε μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ενδεχομένως ζητηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο» δόθηκε η εντύπωση ότι το μήνυμα Βενιζέλου πως το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει σε κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» αν συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με νέα , δική του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τα οποία όμως παραμένουν μπερδεμένα. Ο κ. Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα απροστάτευτη και ακυβέρνητη. Εμείς θέλουμε αύριο να γίνει η συνάντησε με τον ΠτΔ» και προσέθεσε: «Όσοι σέβονται τους θεσμούς να έρθουν, να πουν και να προκύψει κυβέρνηση».

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμμονή Κουβέλη «να τηρηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών» υποστηρίζοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ούτε ώρα». Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν αποδέχτηκε την πρότασή του ο κ. Κουβέλης.

«Περιμένω» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ότι  «ο Σαμαράς όταν πάρει την πρώτη διερευνηυτική εντολή, αμέσως ή σχεδόν αμέσως, αύριο το πρωί πρέπει να να ακολουθήσει την πρότασή μου», ξεκαθαρίζοντας ότι δε συμφώνησε κάτι τέτοιο με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά. «Αν κατάλαβα καλά ο Σαμαράς θέλει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
και δεν βλέπω σε τι διαφέρει από την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Χαρακτήρισε τη δήλωση Τσίπρα «πρωτοφανή, δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη» διότι όπως εξήγησε «ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι ταυτόχρονα και εκλογική πλειοψηφία, σχεδόν απόλυτη, αλλά δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει

τίποτα, ότι μπορεί να παρεμποδιστεί το οτιδήποτε, ότι υπάρχουν διαδικασίες που είναι εκτός κοινοβουλευτισμού». Η δήλωση Τσίπρα, είπε ο κ. Βενιζέλος, εξέπεμπε ένα κλίμα θυμού λόγω της έκβασης, απειλής και εκβιασμού.

«Αυτό δεν είναι ένα παραγωγικό ούτε για το εσωτερικό μέτωπο ούτε για τη διεθνή εικόνα της χώρας. Αν ήθελε να μας πει ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της εθνικής συνευθύνης ας έρθει να το πει στον ΠτΔ εκτός αν δεν θέλει να έρθει” είπε ο κ. Βενιζέλος για τον κ. Τσίπρα.

«Η πρώτη προτίμηση του λαού είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι σέκοπντ μπεστ λύσεις που πρέπει όμως να γίνουν αποδεκτές και από την διεθνή κοινότητα και ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων. Γιατί πρέπει να μπορούμε να διαπραγματευτούμε» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ σκέπτεται να παράσχει ψήφο ανοχής χωρίς να συμμετέχει αλλά αυτό θα πρέπει να το δεχθεί η Ευρώπη. 
«Οι δεύτερες λύσεις πρέπει να εξεταστούν μετά τις πρώτες» σημείωσε. 

«Θέλουμε να αποφύγουμε θνησιγενείς λύσεις. Δεν γίνεται να μην υπάρχει επαρκής βαθμός σύμπραξης και της αντιπολίτευσης. Σαφώς θα υπάρξει μια κυβέρνηση, αυτό θέλουμε, θα δούμε ποια κυβέρνηση.

Δεν θα απαλλαχτεί ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πίεση να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.