Το ποσοστό που θα λάβει ο νικητής, η διαφορά του από το 2ο κόμμα και κυρίως η αίσθηση που θα δημιουργηθεί για το αν θα επικρατήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ή τα αντιμνημονιακά σχήματα, αναδεικνύονται τα τρία κλειδιά των αυριανών εκλογών και των απρόβλεπτων εξελίξεων που θα προκύψουν από τη Δευτέρα, στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων δεν αρνούνται ότι το πολιτικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό αύριο, τόσο αν το ποσοστό του νικητή καταμετρηθεί κάτω από το 30% και επομένως απέχει πολύ από το όριο της αυτοδυναμίας, όσο κι αν το αντίστοιχο του χαμένου δεν ξεπεράσει το 20%.

Κι αυτό γιατί στο μεν πρώτο θα είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει για την «ανάγκη» επαναληπτικών εκλογών αλλά και στον ηττημένο να επιβάλει όρους για τη συνεργασία. Πολύ περισσότερο αν η ποσοστιαία δύναμη του υπολείπεται κατά πολύ από αυτή του νικητή, αλλά και δεν είναι ευκρινώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη κάποιου αντιμνημονιακού κόμματος.

Δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον αδύνατο να λάβουν αθροιστικά τα ποσοστά του παρελθόντος, είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου θα είναι τουλάχιστον διπλάσια του δεύτερου, καθώς ο νικητής θα λάβει το πριμ των 50 εδρών ακόμη κι αν επικρατήσει με μόλις μια ψήφο διαφορά.

Υπάρχουν επίσης δύο ακόμη παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, η πρώτη αφορά το λεγόμενο όριο της αυτοδυναμίας.

Ο λεγόμενος πήχυς για τις 151 έδρες δεν σχετίζεται με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά με το συνολικό ποσοστό των σχηματισμών που δεν θα πιάσουν το 3%.

Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο μειώνεται το όριο για την αυτοδυναμία, το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 35,5% αν η συνολική δύναμη των μικρών αυτών κομμάτων φτάσει π.χ. στο 12%.

Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με την αποχή και όχι με τις άκυρες ή τις λευκές ψήφους, καθώς τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται, ως γνωστόν, μόνον από τον υπολογισμό των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού κόστους μετάβασης των ετεροδημοτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, η συμμετοχή πιθανώς θα είναι χαμηλότερη από ό,τι συνήθως, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι μικρότερη και από αυτή του 2009 που σημείωσε αρνητικό ρεκόρ καθώς έγκυρα ήταν 6,85 εκατ. ψηφοδέλτια.