Όχι σε ψυχική διαταραχή, αλλά στην επιληψία από την οποία έπασχε οφείλεται σύμφωνα με Ισπανούς γιατρούς η μουσική μεγαλοφυΐα του Φρεντερίκ Σοπέν.

Οι δύο Ισπανοί γιατροί ανέλυσαν τις περιγραφές των παραισθήσεων του Σοπέν όπως είχαν καταγραφεί από ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Medical Humanities της British Medical Journal, αναφέρει ότι τα συμπεράσματα βασίστηκαν και στο ημερολόγιο της συντρόφου του Γεωργίας Σάνδη, που αναφέρει ότι μετά την εκτέλεση ενός πρελουδίου στο πιάνο, ο Σοπέν της είπε πως είχε «αποκοιμηθεί» και είχε «δει» ότι πνιγόταν σε μία λίμνη.

Ο Πολωνός συνθέτης ήταν γνωστό ότι είχε εύθραυστη υγεία. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών από ασθένεια στους πνεύμονες ενώ αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δεν ήταν όμως το μοναδικό πρόβλημα που είχε με την υγεία του.

Οι παραισθήσεις του ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Μιλούσε συνεχώς για φαντάσματα που τον κυνηγούσαν και για τρομακτικά πλάσματα που ξεπηδούσαν από το πιάνο του.
Ακόμα όμως και το γεγονός ότι θυμόταν τι είχε δει με τα μάτια της φαντασίας υποδεικνύει ότι αίτιο αυτών των «εικόνων» που καταλάμβαναν τον συνθέτη ήταν επιληψία του κροταφικού λοβού.

Ωστόσο, οι γιατροί παραδέχονται ότι ποτέ δεν θα επαληθευτεί η θεωρία τους χωρίς τη δυνατότητα μελέτης του εγκεφάλου του Σοπέν.