Από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα ψήγματα φημών. Τέλη Ιανουαρίου η «οσμή» στον αέρα ήταν έντονη: η Movistar βρισκόταν σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την Yamaha, για να αναλάβει χορηγός τίτλου της ομάδας MotoGP.

Μάλιστα το deal αναμενόταν να γνωστοποιηθεί κατά την επίσημη παρουσίαση των μοτοσυκλετών της ομάδας MotoGP στις 4 Φεβρουαρίου, πράγμα που δεν συνέβη. Τελικά την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον Luis Belo, Διευθυντή Ψηφιακού Περιεχομένου του ψηφιακού καναλιού Movistar TV.

Η γνωστοποίηση έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος προβολής των Grand Prix στην Ισπανία. Στη διάρκειά της ο Belo «άφησε να του ξεφύγει» πως η Movistar θα χορηγήσει την εργοστασιακή Ομάδα Yamaha MotoGP. Αυτό αναφέρει το ισπανικό περιοδικό Solomoto. Η Yamaha δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη, όμως πλέον αυτό είναι ζήτημα χρόνου και μόνον.

Η συμφωνία είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από τις ως τώρα συμβάσεις στα MotoGP. Αντιγράφει το «ιταλικό μοντέλο» όπου το συνδρομητικό Sky προβάλλει τους αγώνες με το σύστημα πληρωμής ανά προβολή (pay-per-view), υποστηρίζοντας παράλληλα την Ομάδα Moto3 Italia του Valentino Rossi με τους Romano Fenati και Francesco Bagnaia.

Για να προωθήσουν το δικό τους προϊόν λοιπόν, οι εταιρείες τηλεοπτικού περιεχομένου όπως η Movistar και το Sky επιλέγουν να υποστηρίξουν γνωστές ομάδες του πρωταθλήματος, ευελπιστώντας ότι θα τραβήξουν περισσότερους θεατές.

Στην Ιταλία το Sky έχει όλα τα δικαιώματα, αλλά στην Ισπανία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η Movistar θα δείξει 9 αγώνες ως συνδρομητικό κανάλι: οι υπόλοιποι θα μεταδοθούν ελεύθερα, άλλοι απευθείας και άλλοι μαγνητοσκοπημένοι.

Η διάσπαση της μετάδοσης είναι μία από τις αιτίες που ώθησε την Movistar στην ανάληψη της χορηγίας. Το σκεπτικό είναι ότι ο κόσμος θα φροντίσει να παρακολουθήσει τους αγώνες μέσω του καναλιού που δείχνει έμπρακτα ότι νοιάζεται και στηρίζει τους αγώνες.

Δεν είναι όλες οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση θετικές. Μετά την ανάληψη των δικαιωμάτων προβολής των MotoGP από το συνδρομητικό Sky πολλές μικρότερες ομάδες της Moto2 και Moto3 δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν χορηγούς, γιατί θεωρήθηκε ότι πλέον το κοινό που θα παρακολουθεί τους αγώνες θα συρρικνωθεί.

Το ίδιο σύμφωνα με ρεπορτάζ συνέβη και στην Ισπανία. Με το που κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες ότι η Telecinco δεν ήθελε να πληρώσει στην Dorna τα 20 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Grand Prix και ανέλαβε η Movistar, οι χορηγοί των ομάδων μείωσαν τις συνεισφορές τους.

Διαβάστε για το παρελθόν της Movistar στα Grand Priχ εδώ