Ο νεαρός οδηγός της ΚΤΜ, Luis Salom, έχει συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς από όλες τις κατηγορίες αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας.

Μετά από 8 αγώνες λίγο είναι οι οδηγοί που έχουν τερματίσει και βαθμολογηθεί σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ σε όλες τις κατηγορίες υπάρχον περισσότεροι από ένας πρωταγωνιστές και διεκδικητές του τίτλου.

Συνηθίζεται στα μέσα της αγωνιστικής σεζόν να γίνεται και ο σχετικός όσο και άτυπος απολογισμός του πιο «επιτυχημένου» οδηγού όλων των κατηγοριών. Ας δούμε τη λίστα λοιπόν έχοντας κατά νου ότι το σύνολο των βαθμών που έχουν μοιραστεί σε κάθε κατηγορία είναι 200.

Η μέση του πρωταθλήματος είναι ακριβώς στον επόμενο αγώνα, στη Laguna Seca των ΗΠΑ, όμως εκεί δεν συμμετέχει η Moto3 οπότε η στατιστική αυτή οπτική «χαλάει». Οπότε ο απολογισμός γίνεται έναν αγώνα νωρίτερα.

Ο εκπληκτικός Luis Salom έχει 4 νίκες φέτος, τις περισσότερες από κάθε οδηγό σε όλες τις κατηγορίες. βρίσκεται ένας ακόμη οδηγός της Moto3 και φαβορί για τον τίτλο πριν την έναρξη της σεζόν, ισπανός Maverick Vinales. «Μόλις» 3ος είναι ο Scott Redding, πρωτοπόρος της Moto2 και τελευταίος στη λίστα με τους οδηγούς που δεν έχουν χάσει αγώνα.

To MotoGP εκπροσωπείται «μόλις» στην 4η θέση της λίστας, όπου ο Marquez έχει κάνει την έκπληξη φέτος, ωστόσο έχει μοιραστεί τις νίκες στην κατηγορία μετά τους Pedrosa και Lorenzo.

Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του Pol Espargaro της Moto2 που παρά τις δύο εγκαταλείψεις του βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των περισσότερο βαθμολογημένων οδηγών. Έχει σημειώσει 3 νίκες, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων.

Στην αντίστοιχη λίστα των κατασκευαστών, η ΚΤΜ έχει πετύχει το απόλυτο κυριαρχώντας σε όλους τους αγώνες της Moto3. Έχει έτσι 200 βαθμούς με την Kalex στη δεύτερη θέση και τη Honda στην τρίτη.

Συγκεντρωτική κατάταξη οδηγών από όλες τις κατηγορίες

1. Luis Salom KTM – Moto3 172 points (0 εγκαταλείψεις)
2. Maverick Viñales KTM – Moto3 158 points (0 εγκαταλείψεις)
3. Scott Redding Kalex – Moto2 143 points (0 εγκαταλείψεις)
4. Alex Rins KTM – Moto3 142 points (1 εγκατάλειψη)
5. Marc Marquez Honda – MotoGP 138 points (1 εγκατάλειψη)
6. Dani Pedrosa Honda – MotoGP 136 points (1 εγκατάλειψη)
7. Jorge Lorenzo Yamaha – MotoGP 127 points (1 εγκατάλειψη)
8. Pol Espargaro Kalex – Moto2 120 points (2 εγκαταλείψεις)
9. Cal Crutchlow Yamaha – MotoGP 107 points (1 εγκατάλειψη)
10. Valentino Rossi Yamaha – MotoGP 101 points (1 εγκατάλειψη)

Συγκεντρωτική κατάταξη κατασκευαστών από όλες τις κατηγορίες

1. KTM Moto3 200 points
2. Kalex Moto2 186 points
3. Honda MotoGP 176 points
4. Yamaha MotoGP 172 points
5. Suter Moto2 139 points